miercuri, 28 iulie 2010

Arhitectul Tiganas, dezamagit de proiectul Filarmonicii

Seful Ordinului Arhitectilor din Romania a cerut ieri aminarea votarii proiectului Centrului Cultural "Transilvania" si s-a contrat cu primarul Sorin Apostu.

Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) al viitorului Centru Cultural „Transilvania“, ce va fi construit de municipalitate pe Bulevardul 21 Decembrie, a stirnit ieri replici aprinse intre primarul Sorin Apostu si seful Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas.
Proiectul a primit ieri avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) si, tot ieri, a fost eliberata si autorizatia pentru desfiintarea constructiilor existente pe amplasament, cu exceptia unei cladiri-monument istoric.
PUD-ul a fost prezentat chiar de coordonatorul uneia dintre cele doua variante ale UTCN declarate cistigatoare la concursul privind tema de proiectare a obiectivului, ahitectul Adrian Iancu. Potrivit documentatiei, in total vor fi construite sapte corpuri de cladire cu diferite functiuni, existind posibilitatea ca cel de-al saptelea sa fie impartit foarte usor in alte trei.
Proiectul va cuprinde sali de spectacole, un centru de conferinte, un parking, o sala de repetitii, un centru multifunctional si un sediu pentru Filarmonica de Stat „Transilvania“, dar si spatii pentru birouri. Pe amplasament vor fi amenajate mai multe spatii pietonale si chiar piatete, cea mai generoasa urmind sa fie piateta „Transilvania“, care va avea 2.000 de metri patrati. In plus, pentru facilitarea accesului in parking va fi creata o retea subterana de legatura dinspre strada Navodari.

Tiganas: „Eu tot nu stiu care e tema de proiectare“

Arhitectul Serban Tiganas a apreciat importanta proiectului, insa a atras atentia asupra modului in care trebuie luate deciziile legate de astfel de proiecte, arhitectul nefiind de acord cu faptul ca tema de proiectare a fost transformata direct in PUD. Mai mult, Tiganas nu a vazut cu ochi buni nici faptul ca nu a fost realizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
„Problema mea in acest moment este faptul ca acest concurs de arhitectura s-a transformat direct in PUD, ceea ce nu e in regula. Concursul pentru tema de proiectare a fost o idee foarte buna, dar eu inca tot nu stiu care e tema. De asemenea, eu tot nu inteleg de ce nu avem si un PUZ cind vorbim despre un spatiu atit de generos si despre asemenea functiuni“, a intrebat Tiganas.
Seful OAR a cerut lamuriri si cu privire la amplasamentul proiectului, precizind ca multe proiecte ale municipalitatii au fost contestate pe acest criteriu.
„Vorbim despre acest centru multifunctional de foarte multa vreme. De asemenea, tin sa va spun ca cel mai contestat proiect din Paris a fost Turnul Eiffel, iar azi e cel mai vizitat. Daca ma intrebati pe mine, cea mai potrivita locatie strict pentru Filarmonica era cea din Parcul Central. Cind a fost vorba insa despre 11 arbori, am ramas singuri. Am vazut insa fotografii cu un parc generos pe locatia unde e acum Teatrul National...“, a replicat primarul Sorin Apostu.
Totusi, Tiganas a plusat si a cerut o aminare a proiectului pentru a se putea face o analiza detaliata a acestuia, insa primarul a refuzat si a supus la vot PUD-ul, fapt ce l-a dezamagit vizibil pe seful arhitectilor. „Sint foarte dezamagit si ezit in a ma ridica si a parasi sala si a continua sedinta“, a mentionat Tiganas dupa vot.
Totusi, primarul Sorin Apostu l-a linistit pe cunoscutul arhitect si i-a promis ca asteapta ca in termen de 3 saptamini sa primeasca propuneri cu privire la proiect.

0 comments:

Trimiteți un comentariu