vineri, 23 iulie 2010

Planuri noi pentru străzi, după anularea licitaţiei de 140 de milioane de euro

Primăria Cluj-Napoca aşteaptă motivaţia în baza căreia licitaţia pentru întreţinerea drumurilor a fost anulată pentru a decide dacă va contesta soluţia sau va demara o nouă procedură.

Informaţiile publicate acum două zile, în exclusivitate, de ZIUA de CLUJ, cu privire la anularea licitaţiei pentru lucrările de întreţinere a drumurilor din municipiu, au fost confirmate oficial de biroul de presă al Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). Primarul Sorin Apostu s-a arătat revoltat de faptul că a aflat informaţia prin intermediul ZIUA de CLUJ, şi nu de la CNSC.

El a precizat că, fără a dispune de motivaţia soluţiei, nu ştie cum să reacţioneze. în momentul în care o va obţine, va decide dacă va contesta soluţia CNSC sau dacă va trece - deja pentru a treia oară - la organizarea unei noi proceduri de atribuire a acestui contract, evaluat la maximum 140 de milioane de euro.

Licitaţia privind întreţinerea drumurilor din municipiul Cluj-Napoca, deschisă în 17 mai şi adjudecată consorţiului Diferit-Kiat, a fost anulată în 19 iulie, conform informaţiilor oficiale transmise de biroul de presă al CNSC la cererea ZIUA de CLUJ. Contractul-cadru pe patru ani a fost evaluat între 70 şi 140 de milioane de euro.

Banii urmau să fie folosiţi eşalonat, în funcţie de bugetul disponibil, fără însă a se depăşi valoarea specificată în contract, de 140 de milioane de euro (600 de milioane de lei – n.red.). După cum dezvăluia în urmă cu două zile ZIUA de CLUJ, CNSC a dat câştig de cauză societăţilor Grup Arcons şi EuroForm Consulting, care au contestat condiţiile prevăzute de primărie în caietul de sarcini al licitaţiei electronice.

“Am auzit din presă că licitaţia s-a anulat. Nu înţeleg cum presa a primit e-mail prin care a obţinut datele despre această licitaţie, iar noi, ca instituţie oficială, parte direct interesată, nu am primit un răspuns nici la ora actuală. Să mai vorbim despre conduită?”, a declarat, nemulţumit, Sorin Apostu.

Edilul a apreciat că nu are cum să ia o decizie fără să fi citit înainte motivaţia CNSC. “Nu ştiu cum vom proceda şi ce putem face până când nu am decizia cu tot cu motivaţie. De abia apoi ne vom putea pronunţa”, a afirmat primarul Apostu. Potrivit procedurii legale, Primăria Cluj-Napoca va avea la dispoziţie zece zile din clipa în care a primit decizia CNSC pentru a contesta soluţia instituţiei.

în cazul în care va accepta decizia CNSC, municipalitatea va organiza o nouă procedură pentru atribuirea acestui contract de lucrări, cea de-a treia. Unul dintre reprezentanţii consorţiului care a câştigat licitaţia, directorul tehnic al societăţii Diferit, Grigore Vădean, este conştient că cele mai dezavantajate vor fi societăţile cărora le-au fost făcute publice ofertele tehnice şi financiare. “Nici nu ştiu ce să spun până când nu voi vedea motivaţia CNSC. De abia apoi vom putea decide cum vom proceda. Luni mă întorc la birou şi sper că până atunci vom primi motivaţia CNSC”, a spus Vădean.

Potrivit informării transmise de CNSC la cererea ZIUA de CLUJ, licitaţia electronică a Primăriei Cluj-Napoca privind atribuirea contractului de lucrări pentru întreţinerea străzilor a fost contestată de patru societăţi: Construct Perom (contestaţia nr. 357/30.04.2010, înregistrată la CNSC sub nr. 14001/30.04.2010), Grup Arcons (contestaţia nr. 2743/30.04.2010, înregistrată la CNSC sub nr. 14066/30.04.2010), EuroForm Consulting (contestaţia nr. 740/03.05.2010, înregistrată sub nr. 14346/03.05.2010) şi Tehnologica Radion (contestaţia fără număr de înregistrare la emitent, înregistrată la CNSC sub nr. 14410/03.05.2010). Tehnologica Radion a depus şi o a doua contestaţie, cu nr. 638/21.06.2010, înregistrată la CNSC sub nr. 21993/21.06.2010.

în 19 iulie, CNSC a răspuns acestor contestaţii, emiţând deciziile nr. 3740/C3/2417-2437-2490-2496-3957, prin care a dispus următoarele măsuri: “Respinge excepţia tardivităţii contestaţiilor SC Construct Perom SRL şi SC Tehnologica Radion SRL (formulată împotriva documentaţiei de atribuire), invocate de autoritatea contractantă (Primăria Cluj-Napoca – n.red.).

Respinge excepţia autorităţii de lucru judecat a contestaţiilor, invocată de autoritatea contractantă, cu referire la primele patru contestaţii. Respinge excepţia lipsei de interes a contestaţiei SC Grup Arcons SA, invocată de autoritatea contractantă. Admite excepţia lipsei de interes a contestaţiilor SC Construct Perom SRL şi SC Tehnologica Radion SRL (împotriva documentaţiei de atribuire), invocată de autoritatea contractantă.

Admite contestaţiile aparţinând SC Grup Arcons SA şi SC EuroForm Consulting SRL. Respinge contestaţia SC Tehnologica Radion SRL (împotriva rezultatului procedurii de atribuire), ca nefondată. Dispune anularea procedurii de atribuire. Prezenta decizie este executorie. (...) împotriva prezentei decizii se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în informarea transmisă de CNSC cotidianului ZIUA de CLUJ.

0 comments:

Trimiteți un comentariu