duminică, 18 iulie 2010

Autorităţile locale, reticente la actele adiţionale

Consiliul Judeţean practică acest sistem. Primăria Cluj-Napoca preferă acordurile-cadru şi atribuirile directe, pentru a evita “adiţionalele”.

Forul judeţean a încheiat în ultimul an şase acte adiţionale la contractele licitate, două dintre acestea depăşind 20% din valoarea contractelor. Preşedintele Alin Tişe a menţionat că noile modificări legislative privind achiziţiile publice, care limitează actele adiţionale la maximum 20% din valoarea contractelor iniţiale, nu vor afecta cel mai important proiect - construcţia stadionului. Actele adiţionale nu sunt o practică la nivelul municipalităţii clujene, afirmă edilul Sorin Apostu.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a încheiat şase acte adiţionale la contracte în perioada 2009 – 2010. Potrivit datelor furnizate de Biroul de presă al instituţiei, acestea au valori de la 5% la 27% din contractul licitat iniţial. Cel mai consistent act adiţional a fost încheiat cu societatea Arisev Truck în cazul contractului care viza demolarea fostului stadion municipal “Ion Moina” (2009).

Valoarea contractului iniţial a fost de aproape 653.000 de lei, iar cea a actului adiţional, de peste 176.400 de lei (27% din valoarea contractului). Un alt act adiţional a vizat lucrările suplimentare la reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului Corp “F”– Hidroterapie al Spitalului Clinic de Recuperare şi a fost încheiat cu societatea ACI Cluj, cuantumul contractului iniţial a fost de aproape 1.492.000 de lei, iar valoarea actului adiţional, de peste 322.400 de lei (21% din cea a contractului iniţial).

în cazul contractului privind racorduri electrice pentru alimentarea cu apă a localităţii Cămăraşu (2009), s-a încheiat un act adiţional de 25.500 de lei la contractul iniţial, de peste 142.000 de lei, cu societatea Electroconstrucţia Elco Cluj. Pentru serviciile de proiectare suplimentare la noul stadion s-a încheiat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca un act adiţionat de peste 220.000 de lei la contractul iniţial de 1.400.000 de lei, reprezentând 16% din valoarea contractului iniţial.

în cazul contractului de alimentare cu energie electrică în Parcul Tetarom III (2010), la contractul iniţial încheiat cu Grup 4 Instalaţii, de peste 3,7 milioane de lei, a apărut un act adiţional de peste 185.000 de lei (5% din valoarea contractului). în cazul serviciilor de asistenţă tehnică la programul integrat economic de 8.400 de lei, încheiat în anul 2006 cu Indeco Soft Baia Mare, acesta a fost prelungit în anii 2007, 2008, 2009 şi 2010 la aceeaşi valoare.

La nivelul CJ Cluj s-a discutat şi posibilitatea suplimentării contractului iniţial în cazul construcţiei Cluj Arena. Reprezentanţii consorţiului care lucrează la stadion calculează în prezent, având în vedere exigenţele de omologare a stadionului la standarde FIFA şi UEFA, eventualele costuri suplimentare. Preşedintele Alin Tişe a declarat că în cazul arenei sportive există foarte multe elemente care comportă majorări de costuri – integrarea a trei-patru niveluri din turn în stadion, redimensionarea sistemului de iluminat.

“Legal, aş fi putut deja decide suplimentarea, însă voi supune atenţiei, aşa cum am mai spus, plenului CJ, pentru că fiecare partid are un constructor şi consilierii pot evalua şi singuri necesitatea suplimentării. Oricum, există tot felul de amenajări orizontale, piaţete pentru care trebuie să facem licitaţii separate. Totul va fi public şi vom respecta legea”, a specificat Tişe. Contractul pentru stadion a fost semnat cu consorţiul ACI - Con-A - Transilvania Construcţii la valoarea de 27,5 milioane de euro.

Nici municipalitatea nu va fi afectată de noile modificări ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind achiziţiile publice. Potrivit edilului Sorin Apostu, la nivelul primăriei nu există practica actelor adiţionale. Potrivit Biroului mass-media al instituţiei, anul trecut s-au încheiat acte adiţionale de peste 2,5 milioane de lei.

Cel mai solid a vizat lucrări din 2008 la ansamblul de locuinţe sociale amenajat în zona Blajului-Timişului-Rodnei, peste 1,8 milioane de lei la valoarea totală de 45,9 milioane de lei (4% din valoarea contractului). Anul acesta s-au comandat cantităţi suplimentare de marcaje rutiere şi de material dendrofloricol în cadrul unor acorduri cadru, conform Biroului mass-media. “Nu suntem afectaţi de noile modificări. Nu am încheiat acte adiţionale în ultima perioadă. Oricum, noi ne-am însuşit practica acordurilor-cadru pe o cantitate maximă. Pe contracte subsecvente, comandăm anumite cantităţi, în funcţie de necesităţi, pe care le plătim”, a declarat primarul Sorin Apostu.

“Adiţionale” de maximum 20%

Potrivit recentelor modificări aduse OUG nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite şi a actelor adiţionale care vor fi încheiate pentru lucrări şi/sau servicii suplimentare nu va depăşi 20% din cea a contractului iniţial. Cu toate acestea, noua legislaţie lasă şi o portiţă autorităţii contractante, care, “în cazuri temeinic motivate”, poate să încheie şi acte adiţionale de până la 50% din contractul iniţial.

0 comments:

Trimiteți un comentariu