marți, 20 iulie 2010

Trei variante pentru administrarea Cluj Arena, un singur model: Olimpico din Roma

Vizita pe stadionul Olimpico din Roma l-a determinat pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, să ia o decizie cât mai rapidă în privinţa desemnării administratorului care se va ocupa de noul stadion.

Fără îndoială, Cluj Arena va fi administrat de o firmă privată, asemeni celei care se ocupă de stadionul Olimpico (Coni Servizi SpA), spune Tişe.

“Avem trei variante pentru a înfiinţa această firmă. Una dintre ele ar fi să lăsăm în continuare regia noastră ca intermediar (Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat, RAADPP - n. red.) să devină unic acţionar al societăţii care va administra stadionul, iar atunci va trebui să-şi găsească noi angajaţi specializaţi în astfel de servicii. O a doua variantă ar fi să devină CJ acţionar principal, iar atunci ar trebui să aducem oameni competenţi care să lucreze exclusiv în această firmă, după cum se întâmplă astăzi în Tetarom, de pildă. Şi, nu în ultimul rând, o altă variantă care îmi convine ar fi ca judeţul să se asocieze cu un operator economic specializat să asigure un astfel de serviciu şi să înfiinţăm această nouă firmă de administrare. Toate aceste variante trebuie cântărite bine, urmând să alegem cea mai bună soluţie”, a declarat Tişe pentru ZIUA de CLUJ.

Indiferent care dintre cele trei variante va fi aleasă, noua firmă se va ocupa de stadion după modelul în care Coni Servizi SpA administrează Olimpico din Roma. “Acolo am văzut că societatea Coni nu are mai mult de 30 de angajaţi. în rest, absolut toate celelalte servcii, fie că vorbim de curăţenie, iluminat, sistem de monitorizare şi nu numai, au fost externalizate. Practic, Coni are un executiv care se ocupă să ţină în bună regulă contractele de mentenanţă şi de servicii pe care le are încheiate pentru administrarea arenei. Şi totul funcţionează ca la carte”, a afirmat Tişe.

în privinţa cheltuielilor de întreţinere, nici cluburile nu sunt scutite de la plată. “Dacă vrem să avem un stadion bine întreţinut - pentru că nu este ieftin să întreţii un astfel de obiectiv -, va trebui să ne gospodărim eficient. De pildă, pe Olimpico, cluburile Lazio şi AS Roma contribuie, pe lângă chiria lunară care le este percepută, şi la plata utilităţilor. Se fac calcule în funcţie de numărul de zile în care fiecare club a utilizat arena şi astfel se achită costurile pentru utilităţi, a explicat preşedintele CJ. Acesta a adăugat că în cel mai scurt timp se va lua o decizie cu privire la modul în care va fi administrat Cluj Arena.

0 comments:

Trimiteți un comentariu