joi, 22 iulie 2010

Clujul se asociază cu Mureşul, dar vrea să fie “vioara întâi”

Alin Tişe se va întâlni cu omologul Lokodi Emoke, dar acceptă numai varianta unui control clujean al asocierii dintre Aeroportul Internaţional Cluj şi Aeroportul Transilvania.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, apreciază disponibilitatea omologului său de la Mureş, Lokodi Emoke, pentru a găsi o soluţie privind gestionarea comună a Aeroportului Transilvania şi a Aeroportului Internaţional Cluj. împreună cu directorul David Ciceo, Tişe se va deplasa la Târgu-Mureş pentru a se întâlni cu Lokodi Emoke. în opinia preşedintelui CJ Cluj, ar trebui găsită o soluţie imediată pentru comasarea celor două aeroporturi.

Liderul CJ Mureş, Lokodi Emoke, a acceptat oficial să colaboreze cu autorităţile clujene în ceea ce priveşte crearea unui pachet regional unitar de servicii aeroportuare. Ea a răspuns miercuri, printr-o adresă, ofertei CJ Cluj, invitând partea clujeană la discuţii concrete în vederea identificării unei forme legale pentru o gestionare comună a aeroporturilor din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş.

“Apreciem scrisoarea dumneavoastră de intenţie în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de transport aerian a fi un element important al gândirii unei dezvoltări unitare la nivel regional şi o ofertă de eficientă administrare a banului public în folosul cetăţenilor regiunii transilvane. Un parteneriat cu judeţul Cluj poate însemna o garanţie pentru un proiect de succes care să exceadă limitele a două judeţe învecinate, astfel putându-se dezvolta un pol multinodal de infrastructură de transport la o distanţă mai mică de 100 de kilometri între două municipii”, scrie Lokodi Emoke în scrisoarea către Alin Tişe, prezentată ieri în exclusivitate de cotidianul nostru şi redactată de CJ Mureş ca răspuns la oferta venită de la Cluj.

Preşedintele administraţiei clujene, Alin Tişe, a afirmat ieri că nu a primit o invitaţie oficială din partea omologului său de la Mureş, însă a anunţat că este deschis oricând să-i facă o vizită lui Lokodi Emoke. “Doamna preşedinte ne informează, prin intermediul presei, că este dispusă la o colaborare, însă nu vorbeşte despre acea posibilă variantă de gestionare a celor două aeroporturi. Cred că pentru această etapă ar trebui să avem o întâlnire cu toţi factorii decizionali, cu grupurile de consilieri, ai noştri şi ai lor, cu directorii aeroporturilor şi să luăm o decizie concretă”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ preşedintele Alin Tişe.

în opinia sa, o variantă de gestiune comună ar fi aceea ca ambele regii (Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi Aeroportul Transilvania din Mureş) să se unească. “Această variantă

ne-ar conveni cu condiţia ca noi, Clujul, să avem putere decizională. Mi se pare firesc aşa, pentru că noi avem programul de investiţii, iar aeroportul nostru este deja cotat la un cu totul alt nivel faţă de cel de la Mureş”, a precizat Tişe.

Liderul CJ Cluj nu exclude nici posibilitatea transformării aeroportului din judeţul Mureş în societate comercială, astfel încât Clujul să poată achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni. “Sunt câteva variante, iar tot ce sper este ca intenţia noastră să fie bine primită şi percepută de către colegii noştri din Mureş”, a menţionat preşedintele CJ Cluj. Ideea conturată de acesta stă la baza unei strategii de dezvoltare a unui aeroport regional care să poată concura cu cele similare din Europa.

0 comments:

Trimiteți un comentariu