luni, 26 iulie 2010

Pietonală în jurul noului stadion

Consiliul Judeţean Cluj îşi face deja calcule în vederea angajării societăţii care va amenaja zona din proximitatea Cluj Arena.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a precizat că proiectul Cluj Arena nu are cum să excludă spaţiile exterioare adiacente. Va fi organizată o nouă licitaţie pentru angajarea unei societăţi care se va ocupa de amenajarea aleilor şi a unei piaţete. în zilele cu competiţii sportive, zona va servi pentru amplasarea unor gradene mobile care vor asigura dirijarea spectatorilor spre tribunele arenei.

în timp ce lucrările la stadion înaintează în ritmul stabilit, liderul CJ, Alin Tişe, a declarat că se fac planuri şi pentru cea de-a doua etapă de lucrări, ce implică amenajarea urbană din exteriorul arenei. “De fapt, dacă vorbim de ceea ce implică lucrările de amenajare a exteriorului stadionului, înseamnă că ne raportăm deja la un cu totul alt proiect. Sunt alte lucrări, un nou proiect care va necesita organizarea unei noi licitaţii”, a apreciat Tişe.

El a adăugat că zona exterioară arenei va fi inclusă în aria protejată a oraşului. Aceasta va cuprinde mai multe alei pietonale care să servească şi ca sistem de acces în stadion (ieşiri/intrări).

“Va fi amenajată inclusiv o piaţetă publică. Avem suficient spaţiu pentru asta, deoarece ne rămâne zona pe care era terenul de zgură. Apoi, pe toată orizontala din jurul stadionului vor fi amenajate alei pietonale. Pe acestea se va amplasa sistemul de gradene mobile menit să asigure preselectarea publicului şi un acces mai uşor în tribune”, a afirmat Tişe. Imediat ce lucrările la partea de structură a stadionului se vor finaliza, va putea fi pregătită şi licitaţia pentru amenjarea exteriorului.

“Nu ştim încă la cât se va ridica proiectul de amenajare a zonei exterioare stadionului. Rămâne să vedem după ce vom avea studiul de fezabilitate. Ideea este că proiectul stadionului nu ar fi complet dacă nu vom avea în vedere să amenajăm exteriorul”, a declarat Tişe pentru ZIUA de CLUJ.

Pe de altă parte, administraţia judeţeană aşteaptă o informare privind costurile suplimentare din partea constructorului stadionului (consorţiul ACI - Transilvania Construcţii - ConA Sibiu – UTCN - Dico şi Ţigănaş - Das Engineering - Bogart - Grup 4 Instalaţii). “Sunt o serie de lucrări care nu au fost prevăzute în contractul licitat. Mai exact, noi am solicitat ca unele dintre spaţiile clădirii-turn (ce va fi alipită stadionului - n. red.) să fie integrate în arenă. E vorba de 3.000 mp care vor asigura spaţiile pentru birouri şi săli necesare omologării arenei în categoria «Elite»”, a informat Tişe.

Tot el a menţionat că modificarea proiectului a adus schimbări de structură la tribuna I, astfel încât să se poată câştiga mai mult spaţiu la subsolul ei. De asemenea, la cheltuieli suplimentare sunt înglobate şi sistemele speciale pentru securitate şi iluminat.

“Noi nu avem de ce să-i presăm pe constructori. Ei merg cu lucrările în funcţie de graficul pe care l-am aprobat. în momentul în care vor ajunge la partea de costuri suplimentare, vor veni cu acel plan de lucrări. îl vom analiza, iar dacă acesta corespunde cerinţelor noastre, îl vom aproba în plen”, a spus Tişe.

CJ nu a renunţat nici la planul privind atragerea unui partener privat care să dezvolte pe cont propriu clădirea-turn de 24 de etaje ce va fi alipită stadionului. “Am obţinut acordul CJ să mergem pe varianta asocierii cu un partener privat. în cel mai scurt timp, demarăm o nouă procedură de licitaţie”, a anunţat liderul CJ.

Conform acestuia, s-au făcut deja demersuri la Cartea Funciară pentru transferul către Primăria Cluj-Napoca a terenului de circa 60.000 mp situat în vecinătatea stadionului, unde municipalitatea s-a angajat să construiască o sală polivalentă şi un parking subteran.

“Acum facem expertiza cadastrală, pentru a stabili limitele de proprietate între CJ şi primărie. Terenul pe care am acceptat să-l transferăm municipalităţii va intra oficial în patrimoniul primăriei, astfel încât să poată demara proiectul cât mai curând”, a conchis preşedintele Alin Tişe.

0 comments:

Trimiteți un comentariu