joi, 19 august 2010

Parkingul din Mănăştur şi-a deschis porţile

Unitatea cu 461 de locuri de parcare de pe strada Primăverii este funcţională din această dimineaţă şi poate fi folosită de clujenii şi firmele care au contractat abonamente.

Parkingul municipalităţii de pe strada Primăverii dispune de 461 de locuri de parcare şi va avea destinaţia de parcare de cartier, pe bază de abonament. Cele 365 de locuri deja contractate de către clujeni sau agenţi economici în urma tragerilor la sorţi organizate de primărie pot fi folosite începând de astăzi.

Primarul Sorin Apostu a anunţat ieri că parkingul va fi deschisă de joi, când toţi clujenii care au contractat un abonament de parcare aici îşi pot folosi locul. Până în prezent au fost închiriate 365 de locuri către firme şi clujeni, din cele 461, cât are parcarea supraterană din cartierul Mănăştur. Etajul şi numărul locului s-au ales prin tragere la sorţi, organizată de primărie în iulie. “Locurile rămase libere vor fi atribuite la finele lunii septembrie. Până atunci mai aşteptăm cereri de la clujenii care locuiesc în vecinătate. Există şi solicitări pentru un al doilea loc de parcare, cărora le vom da curs în caz că locurile libere nu se ocupă”, a explicat Apostu.

Parkingul amenajat de municipalitate pe strada Primăverii va avea un circuit închis, în regim de parcare de cartier cu abonament. “A fost terminat şi locul de joacă din vecinătate. Fântâna este funcţională şi va fi amenajată şi o cişmea. Pentru că parkingul nu a fost gata la termen, 1 august, nu facem inaugurarea”, a afirmat primarul. Apostu a prezentat în Sala de Sticlă a primăriei şi un filmuleţ cu lucrările executate la parking începând de anul trecut. “Sperăm ca la următoarea inaugurare din birou montajul realizat de colegii mei să meargă mai bine”, a glumit primarul pe seama filmuleţului cu întreruperi.

Lucrările au început în vara anului trecut şi au fost executate de către societatea CON-A Sibiu, care s-a ocupat şi de amenajarea spaţiului verde din zona parkingului, însumând 2.900 mp, compus din 50 de arbuşti, 30 de arbori şi gard viu. Obiectivul cu două subsoluri, parter, şase etaje şi terasă a presupus o investiţie de 16 milioane de lei din fonduri publice. Deoarece în final s-au folosit materiale mai puţin costisitoare, devizul general s-a redus cu un milion de lei, a menţionat Apostu. Parkingul suprateran de cartier este dotat cu dispozitive de înregistrare video, camere video, monitoare, instalaţii de semnalizare a incendiilor şi de iluminat interior şi exterior, hidranţi, precum şi un spaţiu la parter pentru Poliţia Comunitară. Primarul a subliniat că partea de structură a parkingului a câştigat locul doi la concursul naţional organizat anul acesta de către Asociaţia Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri.

Cât costă abonamentul

Taxa anuală plătită de persoanele fizice pentru un loc în acest parking este de 110 lei pe an, iar pentru persoanele juridice, de 840 de lei pe an. Potrivit municipalităţii, abonamentele de parcare vor fi achitate începând cu 1 septembrie. Plata pe 2010 se va face doar pentru patru luni. În prezent există 130 de cereri de la cetăţeni pentru un loc în parking, care sunt depuse în majoritate pentru cea de a doua maşină a celor care au obţinut deja un loc de parcare.

Se ridică maşinile parcate neregulamentar

Potrivit noilor reglementări din zonă, se interzice virajul la stânga spre strada Primăverii, la coborârea dinspre strada Parâng. “Va fi obligatoriu mersul înainte dinspre strada Parâng spre staţia Minerva. Este interzis virajul la stânga de pe strada Primăverii spre intrarea în parking. Pe Primăverii, la intersecţia cu strada Parâng, se va utiliza banda destinată virajului la stânga, marcată cu săgeată pe carosabil, atât pentru virajul la stânga pentru deplasarea spre strada Parâng, cât şi pentru întoarcerea şi intrarea în parking.

Ieşirea din parking se va efectua numai prin viraj de dreapta, în direcţia nodului Omega”, au explicat reprezentanţii primăriei. Aceştia au adăugat că se va pune în funcţiune semaforul din zona parkingului. “Facem apel la cetăţeni să nu parcheze maşinile în zonele de acces la parking. Echipajele Poliţiei Comunitare vor acţiona pentru ridicarea autovehiculelor staţionate neregulamentar”, avertizează reprezentanţii primăriei.

0 comments:

Trimiteți un comentariu