sâmbătă, 14 august 2010

Licitaţia pentru turnul de lângă stadion, amânată pentru toamnă

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj nu se grăbeşte cu procedura privind atragerea investitorului care ar urma să construiască turnul de 24 de etaje lângă noul stadion, proiectat în spatele tribunei I a arenei (foto). Deşi se lucrează de zor la documentaţia ce vizează asocierea administraţiei judeţene cu un investitor, pentru realizarea proiectului, vicepreşedintele CJ, Radu Bica, a precizat că licitaţia va demara abia la toamnă.

Administraţia judeţeană a decis prin hotărâre de consiliu că cel mai potrivit este să se asocieze cu un investitor privat în vederea realizării turnului de lângă Cluj Arena. Însă procedura de licitaţie a fost amânată. “Ne-am propus să avem, în primul rând, documentaţia pusă la punct. Apoi urmează să decidem când vom anunţa deschiderea licitaţiei pentru atragerea partenerului privat pe care ni-l dorim. Deocamdată nu e nicio grabă. Ne-am gândit că cel mai potrivit ar fi undeva prin toamnă”, a explicat vicepreşedintele CJ.

Radu Bica a precizat că administraţia judeţeană va economisi, oricum, suficient timp dat, fiind faptul că licitaţia nu va fi condiţionată de regulile Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). “Noi avem un cu totul alt tip de licitaţie, de această dată. Nu mergem pe achiziţie publică, pentru că noi nu investim nimic. Banii vor fi exclusiv ai partenerului privat. Ca atare, licitaţia noastră va fi promovată prin mass-media”, a spus Bica.

Intenţia administraţiei judeţene este de a coopta un partener privat (asociere în participaţiune), care se va angaja să realizeze turnul evaluat la circa 40 de milioane de euro. Soluţia asocierii în participaţiune este, alături de concesiune, o formă a parteneriatului public-privat care acordă drepturi investitorului şi creează obligaţii similare: dreptul de a folosi terenul într-un scop determinat şi obligaţia de a plăti periodic un procent din profit sau o anumită sumă fixă de bani.

În proiectul de hotărâre adoptat de CJ se precizează că pe perioada existenţei asocierii administraţia va pierde prerogativele posesiei şi folosinţei asupra terenului, urmând să le redobândească la încetarea contractului de asociere.

0 comments:

Trimiteți un comentariu