sâmbătă, 21 august 2010

Cluj Arena în HD şi 3D

Noul stadion va avea un sistem de iluminat de ultimă generaţie, atât pentru arena propriu-zisă, cât şi pentru pista de atletism. Stadionul va putea folosi tehnologia high-definition.

Grupul EnergoBit începe din această lună lucrările la sistemul de iluminare a Cluj Arena. Unul dintre acţionarii companiei, Peter Pal, a afirmat că este vizată partea de alimentare şi că se va lucra şi la instalaţia de distribuţie. Va fi utilizată cea mai înaltă tehnologie în domeniu, iar pista şi arena vor avea fiecare propriul sistem direcţional de iluminat.

Consorţiul ACI, cel care se ocupă de construcţia stadionului municipal, va fi în măsură ca în câteva săptămâni să prezinte Consiliului Judeţean (CJ) Cluj planul de lucrări suplimentare care au survenit pe parcursul proiectului. “Vor fi nişte costuri suplimentare pe care va trebui să ni le asumăm. Am fost nevoiţi să solicităm nişte modificări pentru ca stadionul să poată fi omologat în conformitate cu normativele europene. Mai exact am solicitat ca o pare din suprafaţa prevăzută în clădirea turn - primele trei niveluri - să fie înglobată tot în stadion. Astfel, s-au adus modificări majore şi la partea de structură şi chiar şi la gazon. Aşteptăm noile planuri pentru a ne putea pronunţa cu privire la preţ”, a spus preşedintele CJ, Alin Tişe.

Iniţial, acesta avansa costuri suplimentare în valoare de aproximativ şase milioane de euro. “Încă nu pot să ştiu dacă această sumă e valabilă. Până când nu vine constructorul cu un grafic şi calcule complete nu are rost să mă pronunţ”, a susţinut Tişe. ACI a câştigat licitaţia pentru acest obiectiv la preţul de 27 de milioane de euro. Între timp, lucrările la stadion au avansat. Preşedintele ACI, Dorin Aşchilean, a informat că acum se lucrează la capacitate maximă, numărul angajaţilor ajungând în luna august la 360. “Încă se mai lucrează la partea de gradene. Deja am început şi partea de infrastructură a câmpului de joc. Se fac lucrări de arhitectură, se va începe şi la instalaţii”, a spus Aşchilean. El a menţionat că mai sunt de stabilit o serie de contracte. “De pildă, încă nu am hotărât cine ne va asigura echipamentul pentru încălzirea gazonului, dar în câteva săptămâni rezolvăm şi asta”, a spus reprezentantul ACI.

În ceea ce priveşte partea de iluminat, tabela de marcaj şi alte elemente de tehnologie digitală, responsabilă va fi EnergoBit. “Încă mai suntem în fază de negociere, dar, în principiu, s-a decis ca lucrările să înceapă din această lună. În zonele în care va fi posibil vom lucra la distribuţie şi la alimentări”, a precizat vicepreşedintele EnergoBit, Peter Pal. El a spus că faţă de proiectul iniţial se cer o serie de elemente care să asigure un nivel mult mai bun de luminozitate, dar şi dotări pentru tehnologia 3D TV. “Acum cerinţele UEFA sunt foarte stricte în privinţa asigurării tehnologiei high-definition. Având în vedere că sistemul televiziunii 3D s-a dezvoltat mult, avem obligaţia să dotăm stadionul cu tehnica necesară în acest sens”, a declarat Pal.

Pista şi arena, iluminate separat

Sistemul de iluminat va fi plasat direct pe structura stadionului. Oficialul EnergoBit a informat că atât pista de atletism, cât şi arena vor avea propriul sistem direcţional de iluminat: “Pista va putea beneficia separat de lumini, la fel şi arena, dar totodată ele vor putea funcţiona şi împreună”, a adăugat Peter Pal.

0 comments:

Trimiteți un comentariu