miercuri, 3 noiembrie 2010

Viitoarea arenă sportivă din Cluj va fi mai dotată, dar şi mai scumpă decât proiectul iniţial

Noua arenă sportivă care se construieşte în Cluj-Napoca pe locul fostului stadion "Ion Moina" va fi mai bine dotată, dar şi mai scumpă faţă de cât era prevăzut iniţial. Plenul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a aprobat, în şedinţa de vineri, un proiect de hotărâre privind reactualizarea indicatorilor tehnici ai viitorului stadion, în conformitate cu standardele internaţionale şi cu normele UEFA şi FIFA.
Pentru modificările care trebuie aduse stadionului, constructorul - ACI Cluj - a cerut o suplimentare cu 59 de milioane de lei a fondurilor, sumă care s-ar adăuga preţului de 31 de milioane de euro cu care a fost câştigată licitaţia. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, spune însă că suma solicitată suplimentar este prea mare şi că nu poate fi acceptată.

"Ei au solicitat peste 59 de milioane de lei, undeva la peste 50 la sută, ceea ce este nu numai ilegal, dar nici nu poate fi acceptat de către noi, aşa încât vom negocia şi vom duce cât mai jos această sumă. Suntem de acord că proiectul a fost modificat, că e un stadion mult mai mare, suntem de acord că unghiurile au fost modificate, că proiectul tehnic necesită alte costuri, însă încercăm să ajungem la preţuri rezonabile", a declarat Alin Tişe. El a spus însă că nu va renunţa la nicio dotare cerută de FIFA şi UEFA, iar dacă preţul suplimentar nu va fi redus de către constructor, va recurge şi la alte oferte.

"Vom încerca să mergem cât mai jos şi nu vom accepta niciun preţ peste cel de piaţă, iar acele componente pe care nu le vom putea negocia cum trebuie, le vom scoate la licitaţie sau vom aduce oferte din altă parte", a subliniat Tişe. Preşedintele CJ Cluj a explicat că, de exemplu, suprafaţa construită după modificările aduse proiectului ar fi aproape dublă şi că înălţimea stadionului creşte la nivelul unui bloc cu opt etaje, de la nivelul a cinci etaje, cât fusese prevăzut iniţial. Conform proiectului, noul stadion, construit pe locul fostului stadion "Ion Moina", va avea 30.596 de locuri şi ar urma să fie finalizat până în vara anului viitor. Arhitectura sa a fost inspirată în special după arena olimpică din Beijing, însă au fost studiate peste 100 de stadioane din lume.

Potrivit unei scrisori a preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, adresată CJ Cluj, meciul de fotbal pe care Naţionala României îl va susţine pe 7 octombrie 2011 cu Belarus, în preliminariile EURO 2012, ar urma să se desfăşoare pe viitoarea arenă din Cluj-Napoca.

0 comments:

Trimiteți un comentariu