luni, 15 noiembrie 2010

Problemele tehnice pot duce la amânarea licitaţiei de 32 de milioane de euro

Licitaţia care ar urma să se desfăşoare joi ar putea fi amânată din cauza unor ambiguităţi prezente în caietul de sarcini în zona ofertei tehnice. Mai multe societăţi care au achiziţionat caietul de sarcini au semnalat probleme, declară surse din mediul de afaceri.

Construcţia centrului ecologic de depozitare a deşeurilor va fi finanţată din fonduri europene, motiv pentru care reprezentanţii administraţiei judeţene se aşteaptă să primească foarte multe oferte din partea unor societăţi şi consorţii străine şi româneşti. Licitaţia se va deschide joi, la ora 10:00, a anunţat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Radu Bica. Însă, potrivit unor surse din mediul de afaceri, consultate de ZIUA de CLUJ, deschiderea ofertelor ar putea fi amânată din cauza unor probleme la caietul de sarcini.

Comisia de licitaţie a CJ se pregăteşte să atribuie contractul pentru construcţia centrului de depozitare a deşeurilor din Cluj. “Vom deschide ofertele joi. Vorbim de un proiect extrem de important pentru judeţul nostru şi, având în vedere că finanţarea se va face din fonduri europene, sunt convins că vom primi oferte serioase”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ vicepreşedintele CJ, Radu Bica. El se aşteaptă să nu întâmpine nici un fel de probleme în procedura de atribuire a acestui contract, evaluat la peste 32 de milioane de euro, având în vedere că firmele au avut la dispoziţie mai mult de 80 de zile pentru a-şi pregăti ofertele. “Noi am încercat să răspundem la fiecare nelămurire pe care au avut-o reprezentanţii societăţilor interesate de acest contract. De asemenea, am extins termenul pentru depunerea ofertelor. Nu văd ce motive ar mai putea invoca cineva pentru a bloca procedura de atribuire a acestui contract”, a apreciat Bica.

Firmele care sunt interesate să conteste procedura de atribuire a contractului trebuie să ţină cont de faptul că ar putea să piardă o bună parte din garanţia pe care au obligaţia să o depună în cadrul acestei licitaţii, a mai avertizat vicepreşedintele CJ. “Legea achiziţiilor publice ne permite să reţinem un procent din garanţia depusă de firmă, în cazul în care aceasta va contesta procedura de licitaţie şi va pierde”, a declarat Bica.

CJ dispune, pentru început, de 500.000 de euro pentru demararea lucrărilor la centrul de deşeuri. Până anul viitor ar urma să vină şi fondurile europene, intermediate de Ministerul Mediului. “Mai avem de lucrat la câteva detalii înainte de a semna contractul pentru această finanţare. Mai exact, fiecare primărie din judeţ are obligaţia de a adopta o hotărâre privind preţul final al acestui proiect. În final, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care s-a înfiinţat la nivelul judeţului în scopul implementării acestui proiect îşi va însuşi aceste hotărâri, astfel încât să putem semna contractul de finanţare cu Ministerul Mediului”, a explicat Bica.

Lucrările pentru realizarea centrului de depozitare a deşeurilor au fost evaluate la 32,4 milioane de euro. Proiectul va cuprinde o zonă tehnică formată din centrul de depozitare a deşeurilor, staţia de sortare a deşeurilor reciclabile şi staţia de tratare mecano-biologică. Acestea se vor realiza pe suprafaţa de 11 hectare din zona Pata Rât. În următoarea etapă a proiectului se vor construi, tot prin licitaţie, trei staţii de transfer, la Gherla, Mihai Viteazul şi Huedin, lucrări pentru care se va organiza o nouă licitaţie. De asemenea, o altă licitaţie are în vedere închiderea actualei gropi de deşeuri de la Pata Rât. Printr-o a patra licitaţie se vor achiziţiona echipamentele destinate colectării şi depozitării deşeurilor (7.820 de europubele de plastic, 21.000 de pubele pentru compostare, containere pentru deşeuri speciale, compactor depozit, încărcător hidraulic pe roţi, camioane pentru depozit).

Concurenţă mare

Printre firmele interesate de construcţia centrului de depozitare se numără Iridex Grup, ACI Cluj, Strabag, Rosal Grup, Nemzetkozi Vegyepszer, Romprest Service, Uti Facility Management, Kiat Grup Construct, Con-A, Alpine Bau sau Transilvania Construcţii.

0 comments:

Trimiteți un comentariu