joi, 18 noiembrie 2010

Certuri “la cuţite” în Comisia de urbanism

După mai multe reveniri în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, arhitectul Claudiu Botea a aflat ieri că, de fapt, tema de proiectare pentru investiţia Nervia este cea care deranjează. Şeful Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, membru al CTATU, i-a transmis colegului sau că are un proiect foarte slab şi că, spre deosebire de ceilalţi arhitecţi, el îşi asumă public această părere. Botea a rămas fără cuvinte, iar primarul Sorin Apostu i-a reproşat lui Ţigănaş lipsa de corectitudine.

În şedinţa de ieri a CTATU, Şerban Ţigănaş nu a ratat momentul de a-i spune ceea ce gândeşte colegului său de breaslă, Claudiu Botea (reprezentant al societăţii de proiectare Arhimar - n. red.). “Este un proiect foarte slab. Dacă ne raportăm la ambiţiile municipiului Cluj-Napoca, chiar cred că această variantă, aşa cum a fost gândită, este foarte slabă. De altfel, acelaşi lucru îl cred şi colegii mei”, a spus Ţigănaş, indicând spre arhitecţii Adrian Iancu, Eugen Pănescu şi Mihaela Agachi. El a mai completat că îşi permite să lanseze această părere, pe care şi-o şi asumă. Pănescu şi Iancu au preferat să nu comenteze. Agachi a făcut şi ea o serie de aprecieri: “La intrarea în oraş, peisajul nu va fi prea plăcut în varianta actuală. Pentru un hotel de lux, s-ar impune o clădire care să nu pară tot un modest bloc de locuinţe”.

Societatea Arhimar s-a prezentat ieri, în faţa CTATU, cu o propunere de proiect ce vizează un ansamblu mixt, cu spaţii de expoziţii, spaţii comerciale, locuinţe şi hotel, în zona Expo Transilvania. Terenul pe care ar urma să fie realizat proiectul a fost concesionat de către primărie societăţii Nervia. Edilul Sorin Apostu s-a arătat nemulţumit de reacţia lui Ţigănaş legată de proiect. “Chiar nu este normal ca ori de câte ori proiectantul vine în comisie, să aveţi alte păreri. Dacă data trecută i-am cerut o serie de soluţii, ar trebui să avem în vedere modul în care acestea au fost rezolvate, şi nu să cerem de nu ştiu câte ori alte lucruri în plus, pentru că nu e corect. Şi apoi, vreau să vă aduc aminte că vorbim despre un proiect de investiţie ce se va derula pe un teren concesionat de primărie. Nu ne permitem să cerem investitorului 10 variante de proiect pentru că nu are timp pentru aşa ceva”, a afirmat Apostu.

Şerban Ţigănaş a fost de părere că investitorul se grăbeşte cu aprobarea acestui proiect doar pentru că ştie că nu va corespunde noului Plan Urbanistic General (PUG). “Consider că este necesar ca proiectantul să se consulte cu echipa PUG-ului, pentru o corelare cu ceea ce se doreşte să se realizeze acolo”, a spus Ţigănaş. Tot el a adăugat că s-ar impune o procedură de negociere urbanistică, elaborarea unui master plan de configurare urbană. “De abia după ce va fi aprobat acest master plan şi după ce va fi transpus într-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), cu reglementările de rigoare, putem vorbi despre proiect. Va trebui să avem posibilitatea să studiem şi noi aceste reglementări, să le aprofundăm. În forma actuală a proiectului, interesul public este insuficient definit. Nu aşa se discută o zonă care va contribui la dezvoltarea urbană, la schimbarea peisajului urban”, a opinat Ţigănaş.

Primarul Sorin Apostu, dar şi reprezentanţii Direcţiei de Urbanism, i-au reproşat lui Ţigănaş că a avut timp suficient - şase luni, dacă era interesat - să vină să studieze reglementările propuse în PUZ. “Iar în ce priveşte colaborarea cu echipa PUG, avem în această comisie (CTATU - n. red.) membri din echipa PUG. Se putea face oricând orice colaborare, dacă se dorea acest lucru”, a comentat Apostu. El le-a cerut arhitecţilor din CTATU ca până mâine, la ora 13:00, să prezinte în scris toate propunerile cu privire la acest proiect. “Vreau să văd exact ce anume cereţi în plus faţă de ce are deja acest proiect. Totul să fie scris”, a conchis edilul. Arhitectul Claudiu Botea s-a limitat să precizeze că, deşi a avut ocazia în mai multe rânduri, Şerban Ţigănaş nu i-a spus niciodată că îi displace proiectul său. “Şi în şedinţele anterioare, arhitectul Şerban Ţigănaş a fost prezent, dar nu mi-a transmis niciodată că nu ar fi de acord cu tema proiectului meu”, a declarat Botea.

0 comments:

Trimiteți un comentariu