miercuri, 3 noiembrie 2010

Constructori mari, profituri mici

Jucătorii importanţi din sectorul construcţiilor vor avea de lucru în 2011, dar se aşteaptă la profituri tot mai reduse, potrivit estimărilor care se conturează în acest final de an.

Blocul de 120 de apartamente de pe Calea Dorobanţilor este cea mai importantă lucrare a Transilvania Construcţii. Proiectul se află în derulare şi va continua anul viitor. Compania va lucra în 2011 la o altă investiţie proprie, extinderea parcului logistic din Someşeni cu noi hale, a contractat lucrări pentru un hotel în Buzău şi va continua lucrările la viitorul stadion municipal. “Sunt rezervat în estimările pentru anul viitor, mi se pare că e tot mai rău. Nici autorităţile nu prea mai au bani, iar investitorilor privaţi care mai dispun de fonduri le e frică să înceapă ceva. Pentru 2011 suntem acoperiţi, în sensul că vom avea activitate, dar nu ne mai gândim la profit – trebuie să ne concentrăm pe continuitatea activităţii”, a punctat Mircea Timofte, preşedintele Transilvania Construcţii.

Modern Bau va lucra pentru proiecte ale Universităţii de Medicină şi Farmacie şi ar putea relua şi finaliza anul viitor execuţia clădirii CBC Development Design din parcul industrial Tetarom I. “Deocamdată, continuăm ce avem şi participăm la licitaţii pentru proiecte noi. Marile proiecte sunt în aşteptare. Anul viitor va fi la fel de slab, nu se întrevăd motive să estimăm o relansare”, consideră administratorul Ionel Bidian. El prevede pentru 2010 o cifră de afaceri în scădere cu 5% faţă de anul anterior. “Ideea este să rămânem pe linia de plutire şi să ne menţinem oamenii. Nu vom fi pe pierdere, dar profitul este unul simbolic”, a menţionat Bidian.

TCI Contractor General a contractat pentru anul viitor jumătate din valoarea volumului de lucrări din 2010. “Asta înseamnă că avem asigurată activitatea până la jumătatea anului”, a precizat directorul Dorin Oltean. În portofoliul pentru 2011 intră lucrări la Primăria Floreşti, reabilitarea termică a patru blocuri şi execuţia a cinci imobile sociale în Bistriţa, reabilitare termică de blocuri în Cluj-Napoca, o hală de producţie la Iclod şi extinderea clinicii Medicală III. “Anul acesta a fost pentru noi mai bun ca 2009, de la jumătatea anului încoace am înregistrat o activitate mai bună. Cifra de afaceri va fi mai mare cu 10%. Dacă s-ar da şi bani, ar fi bine. Multe lucrări sunt din fonduri publice, iar banii se încasează greu. Noi lucrăm pe credite şi nu câştigăm mare lucru. Muncim ca să muncim. În condiţiile în care sute de societăţi de construcţii au căzut, sunt mulţumit că ne menţinem”, a subliniat Oltean.

ACI Cluj continuă lucrările la Cluj Arena, cu termen de finalizare 2011. Compania derulează lucrări pentru fabrica La Lorraine Bakery din parcul Reif Câmpia Turzii şi pentru două magazine Lidl în Turda şi Zalău. Mai are în lista de lucrări pentru 2011 un hotel în zona Aeroportului Cluj-Napoca, un hipermarket şi un cămin pentru Universitatea “Babeş-Bolyai”. “2011 va fi greu, cu eforturi mult mai mari şi profit mai mic. În 2010 scăderea nu a fost atât de mare, dar de anul viitor se intră pe contractele noi, la preţuri mici. Sunt optimist. Cantitatea de lucrări este mai mare, iar activitate avem, am făcut angajări şi plănuim investiţii”, a menţionat directorul Dorin Aşchilean.

0 comments:

Trimiteți un comentariu