sâmbătă, 2 octombrie 2010

Turnurile, întoarse din drum la Urbanism

Ansamblul de trei turnuri cu 16 etaje destinate exclusiv locuirii de pe strada Frunzişului din Cluj-Napoca nu a fost pe placul specialiştilor din Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CTATU). Aceştia le-au transmis proiectanţilor să regândească modul de mobilare a parcelei şi să vină în Comisia de urbanism pentru discuţii şi negocieri privind circulaţiile, dar şi silueta urbană a întregii zone cuprinsă în interiorul curbei de pe Frunzişului.

Planul Urbanistic Zonal şi Planul Urbanistic de Detaliu privind amenajarea unui ansamblu de locuinţe cu regim de înălţime două subsoluri, parter şi 16 etaje au fost prezentate ieri, în şedinţa CTATU. Proiectanţii de la Bogart au propus pe un teren de 1,2 hectare situat în interiorul curbei de pe strada Frunzişului trei turnuri cu 363 de apartamente şi tot atâtea parcări, dintre care 294 în cele două niveluri de subsol şi 69 în exterior. Aceştia le-au explicat specialiştilor din CTATU că în zona Frunzişului s-a creat deja precedentul, existând mai multe documentaţii de urbanism aprobate de municipalitate pentru amplasarea de construcţii înalte, dintre care pentru turnurile Tower ar exista şi autorizaţia de construire. Pentru circulaţii şi intrarea sau ieşirea din ansamblu s-a propus o nouă stradă şi realizarea unui sens giratoriu. “Turnurile sunt separate şi vor fi executate în etape”, au adăugat proiectanţii.

Specialiştii din Comisia de urbanism nu s-au arătat încântaţi de propunerile de mobilare a celor 1,2 hectare de teren. Aceştia au concluzionat că nu se justifică nici economic, nici din punctul de vedere al interesului public sau al locatarilor. “Vizitatorii ansamblului nu au unde să oprească”, a subliniat arhitectul Eugen Pănescu.

“Propuneţi un ansamblu de locuinţe înconjurate de o cale rutieră foarte circulată. Scapi copilul din casă şi îl calcă maşina. Documentaţiile de urbanism din zona Frunzişului nu au produs efecte, altele decât administrative, şi, cu siguranţă, s-ar putea nici să nu producă. Nu puteam avea şi aici structuri ca turnurile din zona Billa (proiectul Tower de pe Calea Floreşti - n. red.), abandonate şi ilogice. Nu orice este posibil dacă nu este un context favorabil. Nici din punct de vedere al intereselor urbane nu se justifică, nici din punct de vedere al intereselor locatarilor. Mă îndoiesc că este finanţabil un astfel de proiect. Ar trebui să fie locuinţe extraordinar de ieftine, a se citi extraordinar de proaste. Mi se pare o utopie”, a atras atenţia şeful Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, membru în CTATU. Adrian Iancu, fost arhitect-şef al municipiului, a observat că propunerile venite de la proiectanţi în ceea ce priveşte noua stradă nu sunt pe terenul beneficiarului ansamblului, societatea Napopark. Proiectanţii au explicat că au propus pe teren turnuri, pentru că acestea conferă un spaţiu fluid şi sunt eficiente economic.

Primarul Sorin Apostu le-a cerut proiectanţilor de la Bogart să revină cu răspunsuri la toate problemele semnalate, pentru noi consultări în Comisia de urbanism. Ţigănaş, însă, a intervenit şi a recomandat ca, în aceste condiţii, ale revenirii proiectului pentru discuţii în comisie, proiectanţii să ofere o altă soluţie în locul celor trei turnuri de 16 etaje, care să ţină cont de silueta dealului percepută din cartierul Mănăştur.

Proiectul de pe Frunzişului are un aviz de oportunitate aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca în martie 2009. Beneficiarul proiectului este societatea Napopark, înfiinţată în ianuarie 2007 la Cluj-Napoca şi care are trei asociaţi - Dorin Bob (66,5%), Cornel Tarţa (28,5%) şi ATC SRL (5%), aceasta din urmă fiind deţinută tot de cei doi - Bob (85%) şi Tarţa (15). Dorin Bob este unul dintre investitorii implicaţi în proiectul ansamblului rezidenţial din apropierea Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor, din care s-au executat două blocuri şi pentru care, recent, a solicitat modificarea proiectului, astfel încât numărul de apartamente într-un al treilea bloc din zonă să crească la 100. Cornel Tarţa, în calitate de reprezentant al societăţii ATC, mai dezvoltă la Cluj un proiect de locuinţe autorizat pe Bd. 21 Decembrie - imobil de şapte etaje cu apartamente, birouri şi spaţii comerciale, pentru care a solicitat anul acesta şi aprobarea unor funcţiuni medicale.

0 comments:

Trimiteți un comentariu