vineri, 29 octombrie 2010

Consiliul Judetean, sedinta pe Cluj Arena

Forul judetean ar putea renunta la unele lucrari la noua arena sportiva a judetului. Costurile suplimentare ale proiectului vor fi negociate la singe, le-a transmis Tise constructorilor. Care au fost concluziile inspectiei si cum va arata Cluj Arena?

Consilierii judeteni, insotiti de presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, de vicepresedintele Radu Bica si de reprezentantii constructorului, au vizitat ieri santierul noului stadion „Cluj Arena“.
Vizita a venit la doar citeva zile dupa ce consiliera PSD Mihaela Rozor s-a plins ca alesii de la Judet nu au fost niciodata invitati oficial sa inspecteze lucrarile la arena. Cei mai multi consilieri care au tinut sa viziteze stadionul au fost din partea PSD, ei declarindu-se multumiti de ritmul in care decurg lucrarile.
In plus, cu aceasta ocazie, alesilor li s-a explicat ce lucrari suplimentare trebuie executate pentru a respecta toate normele FIFA si UEFA, precum si ce functiuni conexe au fost mutate din turnul stadionului in interiorul arenei.
Constructorii stadionului au depus deja la sediul Consiliului Judetean o cerere privind plata lucrarilor suplimentare de care este nevoie, suma prevazuta fiind de aproximativ 15 milioane de euro.
Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a tinut sa precizeze ca o asemenea suma nu poate fi platita, urmind ca fiecare lucrare suplimentara sa fie negociata separat.

Tise nu vrea dispute politice

„Din punctul meu de vedere, cred ca este o vizita binevenita pentru ca, in mai multe rinduri, consilierii judeteni au dorit sa viziteze arena. Evident ca ei puteau sa o viziteze oricind doreau, insa au solicitat sa facem o vizita oficiala, cu toti cei implicati, constructori, proiectanti, pentru a se face o prezentare completa. Acum, dupa un an de lucru, se si poate vedea ceva. Eu sper ca toti au inteles ca obiectivul acesta este foarte important si ca trebuie sa mergem mai departe, sa-l finalizam pentru ca, dincolo de orice discutie si disputa politica, el va ramine 50 sau 100 de ani pentru Cluj si va fi folosit pentru sport, pentru simpozioane, spectacole, concerte. Pe termen mediu si lung va aduce bani, atit pentru cei care il vor administra, cit si pentru oras. Se vor putea face aici concerte care vor aduce foarte multi bani. Dincolo de cei care iubesc fotbalul, acest stadion va fi folosit si de cei care nu au neaparat o pasiune pentru fotbal, dar sint pasionati de concerte. Este foarte important sa finalizam acest stadion si sa ramina ceva dupa noi. Restul sint doar discutii sterile si cred ca au inteles cu totii asta“, a declarat presedintele Alin Tise imediat dupa ce consilierii au facut un tur al constructiei.

„Nu se va da nici un leu in plus fara sa fie justificat“

Referindu-se la plata sumelor suplimentare cerute, Tise a subliniat ca bani in plus vor fi dati doar in limitele prevazute de lege.
„Constructorii au facut o cerere catre noi si am cerut un pret, iar noi urmeaza sa procedam conform legii. Conform Ordonantei 34, noi vom intra pe negociere, pe fiecare element in parte. Ca atare, fiecare componenta va fi negociata. Vreau sa va spun ca si la aeroport, la toate investitiile, s-au negociat lucrarile suplimentare prin aceeasi procedura. Acest obiectiv este mai mediatizat decit altele, dar, de exemplu, terminalul de la aeroport a costat 60 de milioane de euro, dublu fata de stadion. Si acolo s-au facut lucrari suplimentare. Platformele betonate din aeroport au costat 20 de milioane de euro si acolo au fost facute lucrari suplimentare pentru ca s-au descoperit mai multe pungi de noroi. Vom negocia si va asigur ca nu se va da nici un leu fara ca el sa fie justificat si negociat la singe“, a mai aratat Alin Tise.

Se poate renunta la iluminatul pistei de atletism

De altfel, in incercarea de a diminua costurile suplimentare, forul judetean ar putea renunta deocamdata la o parte din dotarile viitorului stadion.
Membrii comisiei tehnice a Consiliului Judetean s-au intilnit in urma cu 2 zile pentru a discuta despre majorarile propuse de constructor si au ajuns la concluzia ca, dintre cele 27 de puncte propuse si unul suplimentar privind lucrarile de proiectare, unele ar putea fi eliminate, pentru ca pot suferi o aminare. Acestea se refera la iluminatul pentru pista de atletism, la panourile de reclama, la sistemul de control pe baza de cartela sau la sistemul de management al costurilor consumurilor lunare ale arenei.

Turnul mai poate astepta

In ceea ce priveste spatiile introduse suplimentar in interiorul arenei, presedintele Alin Tise a precizat ca acestea erau absolut necesare. „Spatiile care s-au introdus in tribuna I sint functiunile conexe stadionului, care erau gindite initial in turn. Fara ele nu se poate omologa stadionul. Turnul este acum intirziat pentru ca nu a venit nici un investitor si automat cele 4 etaje din turn cu functiunile conexe au trebuit introduse in stadion. Turnul va fi construit numai daca vom gasi un investitor care sa realizeze cladirea pe banii lui. Daca nu, probabil ca aceasta cladire va astepta pina cind Consiliul Judetean va avea bani“, a mentionat Alin Tise.
Reprezentantii firmelor care lucreaza la noua arena au precizat ca nu a fost tocmai usor sa introduca functiunile din turn in interiorul stadionului. „Noi, cei de la proiectare, lucram cot la cot cu constructorii inca de la inceput. Proiectarea merge in ritmul care trebuie pentru a sustine cel putin la zi santierul, daca nu chiar inaintea graficului. O provocare importanta a fost partea de structura metalica la acoperis, dar si introducerea in interiorul stadionului a functiunilor conexe. Ca proiectare, trebuie sa fim mereu cu citiva ani inainte. Spre exemplu, noi acum ne uitam la normele din anul 2016“, a explicat arhitectul Cristian Urcan, reprezentantul firmei „Dico si Tiganas“.

Meciul Romania – Belarus, pe „Cluj Arena”

Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, i-a transmis presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, invitatia de a vizita, impreuna cu antrenorul selectionatei nationale, Razvan Lucescu, lucrarile la viitoarea arena sportiva a judetului Cluj. Cu acest prilej, Tise i-a solicitat presedintelui FRF sa ia in considerare organizarea, in toamna anului viitor, a unui meci al nationalei Romaniei din cadrul campaniei de calificare pentru EURO 2012. Presedintele FRF a apreciat proiectul arenei de la Cluj si a acceptat invitgatia de a vizita acest obiectiv, la o data care urmeaza a fi stabilita. „Avem de a face cu un demers de mare insemnatate nu numai pentru marea urbe transilvaneana, ci si pentru intreg fotbalul romanesc, construirea stadionului din Cluj reprezentind un important pas inainte in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurala a fotbalului din tara noastra si, totodata, vizind proiectele pe termen mediu si lung ale FRF de a organiza Campionatul de Fotbal European in Romania, impreuna cu o tara vecina“, se arata in mesajul presedintelui FRF.
Mircea Sandu si-a exprimat, in acelasi mesaj, disponibilitatea de a organiza pe viitoarea arena sportiva a judetului Cluj meciul intre selectionatele Romaniei si Belarus contind pentru preliminariile EURO 2012, care se va desfasura in 7 octombrie 2011, intilnirea dintre selectionatele Frantei si Romaniei urmind a se disputa, in urma unui acord convenit intre cele doua federatii, pe noul Stadion National din Bucuresti.

0 comments:

Trimiteți un comentariu