duminică, 20 iunie 2010

UMF a preluat complet hotelul de pe strada Babeş

Unitatea de trei stele şi-a încetat activitatea la finalul săptămânii trecute, odată cu încetarea contractului de management dintre proprietar şi societatea care administra unitatea.

Destinaţia viitoare a fostului hotel City Central de pe strada Victor Babeş va fi decisă după clarificările legislative în ceea ce priveşte activităţile comerciale pe care au dreptul să le desfăşoare universităţile.

“Am întrerupt contractul de management, iar decizia ţine de o serie de probleme financiare. în această perioadă economică dificilă hotelul ajungea la limită în ceea ce priveşte profitul. Urmează să vedem ce destinaţie vom da spaţiului. în funcţie de legislaţie, vom decide ce e mai potrivit să facem, în favoarea universităţii şi a studenţilor noştri”, ne-a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), Constantin Ciuce. Bunurile şi imobilul aparţin UMF, care a preluat în 2008 hotelul dezvoltat de Transilvania Development, companie care deţine şi hotelul City Plaza.

Societatea a continuat să gestioneze operarea unităţii până în 19 iunie, când contractul a expirat, iar hotelul a fost închis. “Contractul de management şi administrare a expirat şi urmează ca proprietarul să decidă ceea ce va face cu imobilul. A fost o decizie luată de comun acord. Din foştii angajaţi, şase oameni au fost preluaţi de operatorii de hotel.

“Căutăm un proiect potrivit pentru noi. Deocamdată nu am găsit, iar în acest moment nici nu prea merită să începi ceva nou. Pentru noi este foarte important să ne concentrăm acum pe segmentul 4-5*, fiindcă actualmente piaţa este oricum una dificilă”, a mai spus Moldovan.

Prin recenta inaugurare a unei noi aripi de clădire, City Plaza şi-a dublat capacitatea de cazare. Cele două aripi, de 5* (44 de camere) şi de 4*, au acum 85 de camere. Investiţia pentru cazare şi serviciile nou adăugate a fost estimată la 6,3 milioane de euro. “City Central mergea ca hotel, avea cam acelaşi grad de ocupare ca City Plaza, dar, tarifele fiind mai mici, şi încasările erau la alt nivel. Ca grad de ocupare a ajuns la un 50% anul acesta”, a spus Moldovan. Hotelul de pe strada Victor Babeş dispunea de 34 de camere, din care 21 duble (14 cu pat matrimonial, 7 twin), 10 camere single şi trei apartamente.

Mai puţini angajaţi în turism

Numărul angajaţilor din turism a scăzut anul trecut cu 25% faţă de 2008, iar salariile s-au redus cu până la 15%. Hotelierii au trecut la tăieri ale cheltuielilor cu personalul pentru reducerea costurilor în 2009, în condiţiile în care gradul de ocupare a scăzut în medie cu 25% anul trecut, potrivit bilanţului făcut la început de an de Asociaţia Hotelierilor Clujeni (AHC).

“Nu este o perioadă prea bună în industria hotelieră. Nu ştiu de închideri, dar mulţi hotelieri funcţionează la limită. Sper să nu se ajungă la închideri, dar astfel de decizii nu sunt excluse. Situaţia e mult mai grea decât ne-am fi aşteptat”, spune Gabriel Predescu, vicepreşedinte al AHC. Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică, indicele de utilizare a locurilor de cazare din judeţ în aprilie a fost de 14,8%, cu 4,5% mai mic faţă de aprilie 2009.

0 comments:

Trimiteți un comentariu