duminică, 20 iunie 2010

Bastionul arhitecţilor

Turnul Croitorilor, locaţia preferată a noii conduceri a Filialei Transilvania a OAR, a găzduit reuniunea Consiliului Teritorial. Tot aici va avea loc dezbaterea publică a Planului Urbanistic General.

Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania (OART) a organizat vineri prima şedinţă cu invitaţi a Consiliului Teritorial de după alegeri. Scopul principal al întâlnirii desfăşurate la Bastionul Croitorilor a fost creionarea strategiei pentru următorii ani. Prima activitate planificată este o dezbatere privind reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG).

“Vrem să ne întâlnim în 16 iulie cu cei care elaborează PUG, cu arhitecţii, cu reprezentanţii administraţiei, să chemăm şi publicul. Aceasta ar fi o primă întâlnire, am vrea să ne vedem o dată pe lună pentru a discuta despre PUG. După o prezentare generală, vrem să focalizăm discuţia pe diferite zone, iar prima va fi cea a centrului istoric şi studiul de circulaţie”, a menţionat Szabolcs Guttmann, preşedintele OART.

La şedinţa de la finalul săptămânii trecute au fost invitaţi reprezentanţi ai administraţiei publice din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, municipiul Zalău şi arhitecţi. “Această întâlnire reprezintă o formulă de dialog ce va fi continuată cu mese rotunde la care vor participa şi alţi invitaţi”, au transmis oficialii OART.

“Au fost analizate metodele de optimizare a relaţiilor dintre OART şi administraţia publică. Fiecare dintre invitaţi a făcut o prezentare a situaţiilor cu care se confruntă. Acestea au fost urmate de dezbateri care au urmărit să creioneze soluţii sau modalităţi de abordare. OART consideră concluziile acestor întâlniri consultative ca fiind o parte integrantă şi importantă în definirea unei strategii viabile”, potrivit conducerii OART.

La şedinţă au participat viceprimarul Laszlo Attila, arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, arhitectul-şef din Bistriţa, Victor Michiu, şi arhitectul-şef al municipiului Zalău, Sandu Constantin. “Eu văd foarte utile aceste întâlniri într-un astfel de mediu, şi pentru noi, pentru administraţie. Sunt prezenţi mulţi specialişti, din Cluj, din Bistriţa, din Sălaj. Va urma întâlnirea pentru PUG şi am vrea să discutăm şi despre o serie de proiecte realizate înainte de 1990 şi nepuse în practică”, a menţionat Laszlo.

500 de membri în Filiala Transilvania

OAR este o organizaţie profesională de interes public, înfiinţată prin lege şi mandatată cu responsabilitatea activităţilor menite să contribuie la creşterea calităţii arhitecturii şi mediului construit. Aceasta este constituită din 2001 în 20 de filiale acoperind întreg teritoriul României şi însumând 7.000 de membri. OAR este partener cu instituţii şi organizaţii care au misiuni şi obiective legate de construcţii, dezvoltare urbană şi calitatea vieţii.

Filiala Transilvania, reprezentând arhitecţi din trei judeţe, are 507 membri. Colegiul Director este compus din preşedintele Szabolcs Guttmann şi vicepreşedinţii Voicu Bozac, Dan Clinci, Marcel Crişan şi Bogdan Fodor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu