vineri, 18 iunie 2010

Investitorii, atraşi lângă stadion cu ideea asocierii

Administraţia judeţeană renunţă la concesionarea lucrărilor pentru realizarea clădirii de 24 de etaje, în speranţa că asocierea cu un investitor va avea mai mult succes.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, este pregătit să le propună consilierilor modificarea condiţiilor de licitaţie pentru realizarea turnului proiectat lângă noul stadion. El apreciază că o asociere cu un investitor ar produce rezultate pozitive, dat fiind faptul că la prima procedură de atribuire a lucrărilor nu a fost depusă nici o ofertă.

De cealaltă parte, reprezentanţii grupurilor de consilieri nu sunt convinşi că transferul terenului în patrimoniul unui investitor ar avantaja administraţia judeţeană. Dezvoltatorii locali se arată însă foarte deschişi la noua propunere a executivului CJ.

Schimbarea condiţiilor în procedura de atragere a investitorului pentru clădirea de 24 de etaje de lângă viitorul stadion ar putea rezolva blocajul în care se află proiectul, e de părere preşedintele CJ, Alin Tişe.

“Vreau să le propun consilierilor să mergem pe asocierea cu un investitor. Este clar că investitorii nu vor fi interesaţi de acest proiect dacă mergem în continuare pe concesionarea de lucrări. N-avem decât să repetăm licitaţia, în aceste condiţii nu vine nimeni, şi atunci nici nu putem avea garanţia că vom mai putea construi această clădire”, a apreciat Tişe.

El a precizat că, aşa cum s-a procedat în cazul proiectului Iulius Mall sau Akademia Center, dacă terenul va putea fi transferat investitorului, proiectul se va bucura de mai mult succes în rândul dezvoltatorilor. “Voi propune să mutăm terenul din patrimoniul public în patrimoniul privat al CJ pentru a putea intra cu el într-o asociere. Cred că este singura soluţie, mai ales în această perioadă de criză. Dacă nu oferim beneficii, investitorii nu au de ce să vină să ne construiască pe banii lor o clădire”, mai spune Tişe.

Consilierul judeţean PSD Dan Canta este însă de o cu totul altă părere. “Nu cred că într-o perioadă de criză ar trebui să mergem pe înstrăinarea unor bunuri care ne aparţin. Sunt convins că stadionul nu ar arăta nicicum fără acest turn. Trebuie obligatoriu să se construiască, însă cred că firmele de construcţii, dezvoltatorii imobiliari ar fi mai avantajaţi dacă le-am oferi noi proiectul, aşa cum am procedat şi în cazul stadionului. Aşa cum s-au găsit bani pentru stadion, ar trebui să găsim şi pentru această clădire. Şi măcar ştim că ea va rămâne în proprietatea noastră, o vom administra cum dorim şi, slavă Domnului, avem nevoie de astfel de spaţii!”, este de părere Canta.

în opinia sa, turnul ar trebui să adăpostească spaţii socioculturale. “De la început am propus astfel. O clădire cu spaţii socioculturale, de ce nu şi administrative, care să deservească judeţul Cluj, care să aparţină CJ. Chiar dacă e criză, bani pentru investiţii tot vor fi. Facem un parteneriat cu guvernul, cu primăria, care trebuie să construiască sala de sport, şi găsim aceşti bani”, spune Canta.

Sceptici s-au dovedit şi consilierii PRM şi UDMR, Petru Guş, respectiv Vakar Istvan. “Ştiu că acest turn trebuie construit, însă o decizie legată de parteneriatul cu un invesitor nu poate fi luată fără o analiză amănunţită. Pentru prima variantă, ce viza concesiunea de lucrări, am avut un studiu de specialitate, elaborat de societatea Deloitte. Cred că şi pentru varianta asocierii ne trebuie o bază solidă de pornire. Nu putem şti ce este oportun fără să ne consultăm în prealabil cu specialiştii”, crede Petru Guş.

“Este prima dată când aud că se ia în discuţie o astfel de posibilitate. Evident, sunt de părere că această clădire-turn trebuie să se facă, însă nu cu orice preţ. Nu fără a analiza care ne sunt avantajele. Mai întâi, să vedem ce costuri sunt implicate, ce pierdem, ce este de câştigat. Nu ne putem da bunurile fără o analiză serioasă”, a spus şi Vakar Istvan.

Mult mai deschis propunerii a fost liberalul Marius Mânzat. “Dacă pe varianta concesiunii de lucrări nu vine nimeni să ne construiască turnul, atunci cred că trebuie luată în considerare orice altă variantă care ne-ar putea furniza un investitor, chiar şi acest tip de asociere care presupune să ne dăm terenul. Suntem în criză economică şi consider că tot ceea ce poate constitui o soluţie trebuie luat în considerare. Sunt de acord deci să mergem pe asociere, dacă astfel vom avea clădirea-turn lângă stadion”, a comentat Mânzat.

Cel puţin doi dintre dezvoltatorii locali, care încă de la început au fost interesaţi de clădirea-turn, sunt de acord că acest proiect ar deveni mult mai atractiv dacă se schimbă condiţiile de atribuire a contractului.

“Să mergi pe asociere, şi nu pe concesiune de lucrări este, într-adevăr, o schimbare esenţială. Pentru că, dacă nu primeşti terenul în proprietate, mă rog, pe un anumit număr de ani, cum se procedează legal, e aproape imposibil să faci o dezvoltare de genul acesta. Eu sper că se va lua această decizie, pentru că altfel nu va veni nici un investitor. Nu vine nimeni cu bani dacă nu-i oferi condiţii, cu atât mai puţin în astfel de vremuri. Cu siguranţă, vom trata şi noi altfel acest proiect - cel puţin pe mine chiar mă interesează în mod direct, dacă se va opta pentru asociere”, a declarat preşedintele Transilvania Construcţii, Mircea Timofte.

Proprietarul Ardeal Construct, Radu Vlas, dezvoltatorul complexului Leul din Piaţa Mihai Viteazul, merge şi mai departe, susţinând că administraţia judeţeană trebuie să facă mai mult decât o asociere, dacă vrea investitor serios.

“Este bine că se alege asocierea, însă nu e suficient. Mai trebuie umblat şi la redevenţă, pentru că, în faza iniţială, aceasta era imensă. Cel mai important va fi ca terenul să poată fi intabulat pe numele investitorului, pentru că altfel nu văd cum se poate mişca acesta, ce siguranţă va avea, cum ar putea să lucreze cu băncile. Sunt mai multe lucruri care trebuie reglementate. Sper că se vor gândi la toate acestea, şi atunci şi noi ne vom face alte calcule”, a comentat Vlas.

0 comments:

Trimiteți un comentariu