luni, 29 martie 2010

Vin banii de la Bucureşti. Pe ce-i cheltuim?

Clujul va primi circa două milioane de euro de la guvern pentru proiectele de infrastructură din mediul rural.

Alte fonduri merg spre achitarea datoriei pentru Autostrada Transilvania. Deputatul Daniel Buda a declarat la finele săptămânii trecute că următoarele fonduri guvernamentale care vor veni la Cluj vor fi destinate lucrărilor angajate de primării în vederea dezvoltării infrastructurii în mediul rural.

Potrivit deputatului, propunerea este ca în judeţ să ajungă în jur de 8,1 milioane de lei (aproape două milioane de euro – n. red.). In ceea ce priveşte Autostrada Transilvania, mai întâi se vor aloca fonduri pentru achitarea datoriei de peste 170 de milioane de euro către constructor, compania americană Bechtel, abia apoi urmând să fie finanţată şi continuarea lucrărilor.

“La următoarea rectificare de buget urmează să fie alocaţi banii pe Ordonanţa 7/2006 pentru autorităţile locale din mediul rural. Pentru proiectele din Cluj, per total a fost nominalizată, din câte îmi amintesc, suma de 8,1 milioane de lei”, a explicat Buda.

Acesta a adăugat că a discutat personal cu Iuliu Păcurariu (consilier al prim-ministrului Emil Boc, fost consilier judeţean – n. red.) şi a fost informat că toate administraţiile din mediul rural vor obţine fonduri pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii. “Toţi primarii din Cluj primesc bani pe Ordonanţa 7. Vor fi finanţate toate proiectele. Cel puţin câte 300.000 de lei va primi toată lumea, după câte am discutat şi cu Iuliu Păcurariu”, a declarat deputatul.

Acesta a subliniat că o altă direcţie de finanţare pentru Cluj, pe care a discutat-o cu premierul Emil Boc, se referă la susţinerea lucrărilor la Autostrada Transilvania. “Premierul m-a asigurat la vizita de săptămâna trecută în Cluj că a obţinut acordul celor de la Bechtel pentru ca aceştia să lucreze la autostradă, pe credit de angajament, şi să continue ceea ce au început în judeţele Cluj şi Sălaj, chiar dacă abia în aprilie vor primi fonduri”, a explicat Daniel Buda.

El a mai subliniat că în aprilie guvernul trebuie să aloce constructorului autostrăzii aproximativ 170 de milioane de euro, reprezentând datoriile acumulate anul trecut către compania Bechtel. “Banii aceştia se vor aloca. Negocierile premierului se referă la plăţile pentru lucrările programate anul acesta, adică cei 18 km pe care guvernul şi i-a propus, 10 la Cluj şi 8 de la Nădăşel spre judeţul Sălaj. Premierul ne-a asigurat că se va lucra pe aceste tronsoane înainte ca banii să fie alocaţi”, a declarat Buda.

In cazul celor 18 km de autostradă promişi pentru 2010 (finalizarea porţiunii dintre Câmpia Turzii şi Turda a tronsonului 2B şi lucrărilor de la Nădăşel, spre judeţul Sălaj), costurile vor fi la 60% din cele calculate anul trecut pe kilometru (9-10 milioane de euro – n. red.).

Anul trecut au fost daţi în folosinţă 42 km din Autostrada Transilvania, o parte din tronsonul 2B, între Gilău şi Turda. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale informa că a cheltuit, până în noiembrie 2009, peste 980 de milioane de euro pentru proiectul Autostrăzii Transilvania, în această sumă fiind incluse şi sumele pentru exproprieri.

0 comments:

Trimiteți un comentariu