luni, 29 martie 2010

Primarii atacă programul “10 case pentru specialişti”

Programul guvernamental destinat construcţiei unor locuinţe pentru specialişti nu îi include şi pe angajaţii din administraţia publică locală, se plâng edilii clujeni.

Primăriile clujene s-au grăbit să se înscrie în programul guvernamental “10 case pentru specialişti – renaşterea satului românesc”, însă sunt nemulţumiţi de modul în care acesta a fost gândit. Preşedintele Asociaţiei Comunelor din Cluj, primarul comunei Sânpaul, Ovidiu Colceriu, afirmă că personalul angajat în administraţia locală este discriminat în favoarea medicilor şi a profesorilor.

Asociaţia îi va cere Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, să modifice programul. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, crede că decizia de împărţire a locuinţelor trebuie să aparţină autorităţilor locale, în timp ce deputatul Daniel Buda apreciază că programul va putea fi extins doar pe viitor.

Despre intenţia guvernului de a sprijini construirea unor case care să fie acordate în regim de locuinţe de serviciu tuturor specialiştilor care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural ZIUA de CLUJ a relatat pe larg într-o ediţie anterioară. Programul a fost intitulat “10 case pentru specialişti – renaşterea satului românesc” şi are ca scop încurajarea personalului calificat să locuiască şi să profeseze la ţară. Primăriile aveau sarcina de a identifica terenuri legate la reţelele de utilităţi, pe care să le pună la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale, care s-a angajat să finanţeze aceste investiţii.

“Majoritatea primarilor sunt interesaţi de acest program, pentru că, de regulă, toţi au primit solicitări fie din partea poliţiştilor, fie din partea profesorilor, a medicilor sau a angajaţilor din primării”, spune edilul din Sânpaul, Ovidiu Colceriu, care este şi preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Cluj. Nemulţumirea sa se leagă de faptul că programul îi exclude pe angajaţii din administraţia locală. “Când ni s-a spus că este un program care îi vizează pe specialişti, cu toţii ne-am gândit că sunt vizaţi şi angajaţii din primării. Pentru că şi noi avem personal calificat, iar, din păcate, salariile sunt şi aici destul de mici. Abia apoi am aflat că cei din administraţie sunt în continuare discriminaţi şi sper că această situaţie se va reglementa”, a spus Colceriu.

El a precizat că s-a consultat cu toţi pimarii din comune şi că urmează să trimită o scrisoare oficială atât către Prefectura Cluj, cât şi ministerului. “Ideal ar fi să decidem noi, la nivelul comunităţii, nişte criterii şi punctajul în baza căruia aceste locuinţe să fie atribuite. Cred că noi cunoaştem mai bine necesităţile comunităţii noastre”, a spus Colceriu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, este de acord cu primarul. “Mi se pare absolut firesc ca doleanţa Asociaţiei Comunelor să fie luată în seamă. Cu atât mai mult cu cât e greu să ştie cei de la minister unde sunt solicitări mai multe şi unde mai puţine. Primăriile şi consiliile locale ştiu mai bine ce se întâmplă în comunităţile lor. Si apoi, ce te faci dacă într-o comunitate nu este medic? Normal că acea locuinţă ar trebui dată mai departe”, susţine Tişe.

Prefectul Florin Stamatian este de altă părere. “Funcţionarii din primării sunt din comunitatea respectivă. Cum o să fie, o să-şi aprobe ei lor câte o locuinţă? Pentru ei ar trebui să se facă un program diferit, deocamdată acesta îi vizează pe medici, profesori şi poliţişti”, a spus Stamatian.

Deputatul PDL Daniel Buda consideră că programul va putea fi extins pe viitor. “Ne plângem că nu avem medici şi profesori în comune. Dar atunci ar trebui să înţelegem că numai dacă venim cu un astfel de ajutor în întâmpinarea lor vom rezolva această problemă”, spune Buda. El nu neagă însă că pe viitor programul ar putea fi extins. “Nu vreau să se înţeleagă că nu aş vrea eu ca şi personalul calificat din primării să beneficieze de astfel de case. Dar să vedem deocamdată cum evoluează programul în forma în care a fost gândit. Apoi, pe parcurs, acesta va putea fi extins sau poate vom face un program care să-i vizeze numai pe specialiştii din primării”, a spus Buda.

Premierul Emil Boc a susţinut sâmbătă, alături de miniştrii Vasile Blaga, Adriean Videanu, Daniel Funeriu, Mihai Seitan şi Elena Udrea, o videoconferinţă cu prefecţii, subprefecţii, reprezentanţii serviciilor deconcentrate, cei ai Asociaţiei Comunelor şi ai altor structuri teritoriale, pe tema “Priorităţile Programului de Guvernare 2009-2012”.

Una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii a vizat transmiterea de către autorităţile locale a situaţiei necesarului de locuinţe ce vor fi construite pentru specialişti în zonele rurale, în cadrul Programului “10 case pentru specialişti – renaşterea satului românesc”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Cluj. Proiectul a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern în luna februarie şi urmăreşte creşterea calităţii serviciilor oferite cetăţenilor din mediul rural. De aceste locuinţe pot beneficia dascălii, cadrele medicale şi poliţiştii care nu deţin în proprietate o locuinţă în comuna în care îşi desfăşoară activitatea. La nivelul judeţului Cluj, până vineri 45 de primării comunale din totalul de 75 au transmis prefecturii intenţia privind participarea la acest program.

Astfel, autorităţile locale clujene au înaintat solicitări pentru 344 de case, 175 cu două camere şi 169 cu trei camere, se arată în documentul citat. “Deocamdată, nu se ştie câte astfel de proiecte vor fi finanţate. Noi facem centralizarea, pe care o transferăm la Bucureşti. Ulterior, se va decide, în funcţie de solicitări, câţi bani se vor aloca pentru acest program şi care proiecte vor fi finanţate”, a explicat prefectul Florin Stamatian. Fiecare proiect cuprinde 10 case, de două şi trei camere (100 mp, respectiv 120 mp).

0 comments:

Trimiteți un comentariu