luni, 6 decembrie 2010

Preţul final pentru stadion, mai mic decât ar fi vrut constructorii


În ultima şedinţă din acest an, Consiliul Judeţean Cluj (CJ) va adopta o hotărâre privind preţul final al noului stadion, urmând ca acesta să fie inclus în bugetul pe anul 2011. Preşedintele Alin Tişe a informat că cele două comisii de negociere - a administraţiei judeţene şi a constructorilor - au avut o primă rundă de întâlniri. În prezent, comisiile consultă documentele legate de lucrările suplimentare la Cluj Arena. La o soluţie finală se va ajunge până la finele săptămânii. Costurile suplimentare de peste 15 milioane de euro sugerate de constructor nu pot fi acceptate, a declarat Tişe.

Pentru a asigura în continuare finanţarea lucrărilor la stadion, CJ are obligaţia să prevadă în bugetul pe 2011 costurile finale, ce includ şi lucrările suplimentare angajate de constructor. “Arena trebuie finalizată până în vara anului viitor, ca atare noi avem obligaţia să includem toate costurile cu acest obiectiv în bugetul pe 2011. Astfel, la ultima şedinţă din acest an, pe care am convocat-o în 15 decembrie, trebuie să ajungem la o sumă finală pe care plenul să şi-o asume”, a susţinut preşedintele administraţiei judeţene, Alin Tişe.

Lucrările la stadion au fost contractate iniţial la circa 27,5 milioane de euro. Din pricina modificărilor aduse la proiect, constructorul a propus costuri suplimentare în valoare de peste 15 milioane de euro. Pentru stabilirea sumei finale au fost desemnate două comisii de negociere, una din partea CJ, cealaltă din partea constructorilor (consorţiul ACI, Transilvania Construcţii, Con-A Sibiu, Das Engineering, UTCN, Bogart, Dico şi Ţigănaş, Grup 4 Instalaţii). “Cele două comisii au avut o serie de întâlniri. Au fost preluate dosarele cu documentele şi anexele justificative pentru lucrările suplimentare prevăzute la stadion. Până la finele săptămânii viitoare se va ajunge la o concluzie cu privire la preţul solicitat. În nici un caz nu putem accepta o suplimentare de 15 milioane de euro, cât a cerut constructorul, pentru că nu ne putem permite aşa ceva. Am cerut comisiei să verifice ce preţuri sunt practicate pe piaţă şi să negocieze cât mai jos”, a spus Alin Tişe.

Lista lucrărilor suplimentare, pe care CJ a aprobat-o în urmă cu mai bine de o lună, cuprinde 26 de poziţii. Conform prevederilor legale, autoritatea contractantă (CJ Cluj, în acest caz - n.red.) poate accepta să majoreze preţul contractului de lucrări cu până la 20%, dacă se impune, şi cu maximum 50%, în cazul în care constructorul detaliază minuţios fiecare element suplimentar propus. Liderii CJ au precizat că bugetul administraţiei judeţene nu permite o suplimentare a costurilor cu mai mult de 25-30% (adică în jur de 8 milioane de euro - n. red.). Până în prezent, pentru lucrările la stadion CJ a prevăzut în bugetele pe 2009 şi 2010 sume ce ajung la circa 18 milioane de euro. Pentru anul 2011, alocarea de fonduri va creşte semnificativ, având în vedere că preţul contractului va fi majorat. “Nu mă pot pronunţa acum, pentru că nu ştiu la ce înţelegere se va ajunge, dar, cu siguranţă, preţurile vor fi cu mult coborâte. Poate vom avea o majorare de contract de 30%, dar se poate ajunge şi la 20%”, a estimat Tişe.

Ce s-a modificat în proiectul Cluj Arena

Printre elementele suplimentare prevăzute în lista constructorului se numără: un nou ascensor, scaunele rabatabile, pista de atletism cu opt culoare pe turnantă, în loc de şase, sistemul de afişaj electronic,nocturna mai puternică pentru terenul de fotbal, conform standardelor “Elite” ale UEFA, nocturna pentru pista de atletism, sistemul wireless pentru transmiterea datelor în timp real, relocare şi amenajare spaţii VIP, instalaţii pentru spaţii VIP, dar şi multe alte dotări.

0 comments:

Trimiteți un comentariu