marți, 14 decembrie 2010

Consiliul Judeţean taie la jumătate pretenţiile constructorilor Cluj Arena


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, a afirmat că negocierile privind stabilirea costurilor suplimentare pentru stadion nu au fost încă finalizate. Reprezentanţii celor două comisii de negociere nu s-au pus de acord în privinţa preţurilor propuse de constructori la cantităţile de materiale pentru lucrările suplimentare la Cluj Arena. Surse apropiate negocierilor au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că se va ajunge la o suplimentare de maxim 7,8 milioane de euro a contractului iniţial.

CJ Cluj a desemnat o comisie specială care să negocieze preţurile la lucrările suplimentare propuse sau efectuate deja la noul stadion. “Planul nostru era ca în şedinţa de miercuri să avem o propunere finală în privinţa costurilor suplimentare pe care trebuie să le aprobăm la stadion. Din păcate, însă, nu ştiu dacă negocierile se vor finaliza la timp. Motivul se leagă de faptul că reprezentanţii noştri nu au căzut la înţelegere cu constructorii în privinţa tuturor sumelor avansate pentru lucrările propuse. Ca atare, încă se mai lucrează în acest sens. Sunt consultate preţurile de pe piaţă, cantităţile de materiale şi se negociază în continuare. Sper ca, în cel mai scurt timp, să avem un răspuns final. Poate nu până la şedinţa de miercuri, dar, cu siguranţă, până la finele acestui an”, a apreciat preşedintele administraţiei judeţene, Alin Tişe.

Faţă de preţul iniţial propus de constructor în licitaţie, CJ nu este dispus să accepte costuri suplimentare mai mari de 25, maxim 30%. Consorţiul care se ocupă de construcţia stadionului (ACI, Transilvania Construcţii, Con-A Sibiu, Das Engineering, UTCN, Bogart, Dico şi Ţigănaş, Grup 4 Instalaţii) a solicitat în plus aprox. 15 milioane de euro. Sursele ZIUA de CLUJ consideră că suma suplimentară la care se va ajunge în urma negocierilor se cifrează la 7,5 - 7,8 milioane de euro. Liderul administraţiei judeţene, Alin Tişe, a susţinut că nu poate anticipa nici o sumă, dat fiind faptul că negocierile nu s-au încheiat. “Tot ce pot să spun e că am cerut comisiei noastre să negocieze fiecare preţ în parte. Atât timp cât nu s-a finalizat etapa de negociere, nu mă pot pronunţa”, a spus Tişe.

Pentru a asigura în continuare finanţarea lucrărilor la stadion, CJ are obligaţia să prevadă în bugetul pe 2011 costurile finale, care includ şi lucrările suplimentare solicitate de beneficiar sau propuse de constructor. “Arena trebuie finalizată până în vara anului viitor. Ca atare, noi avem obligaţia să includem toate costurile cu acest obiectiv în bugetul pe 2011. Astfel, trebuie să ajungem la o sumă finală pe care plenul să şi-o asume”, a susţinut Tişe. Lista lucrărilor suplimentare, pe care CJ a aprobat-o în urmă cu mai bine de o lună, cuprinde 26 de poziţii. Dintre acestea amintim: un ascensor, scaune rabatabile, patru drencere (pentru pulverizarea apei în caz de incendiu), pista de atletism (cu opt culoare pe turnantă, în loc de şase), sistem de afişaj electronic, nocturnă mai puternică pentru terenul de fotbal, nocturnă pentru pista de atletism, sistem wireless pentru transmiterea datelor în timp real etc. Până în prezent, pentru lucrările la stadion CJ a prevăzut în bugetele pe 2009 şi 2010 sume ce totalizează circa 18 milioane de euro. Pentru anul 2011, alocările vor creşte semnificativ, având în vedere că stadionul trebuie finalizat până la 1 august.

0 comments:

Trimiteți un comentariu