joi, 1 aprilie 2010

După moda “apartamente în pod”, urmează “locuinţe în garaje”

Situaţia blocurilor din ansamblul “Colina Park”, prezentată ieri de ZIUA de CLUJ, a generat o serie de reclamaţii privitoare la cazuri similare.

în urma articolului “Ilegalităţi imobiliare pe timp de criză: garaje transformate în apartamente”, publicat în ediţia de ieri a ziarului ZIUA de CLUJ, mai mulţi cititori ne-au semnalat abateri de la autorizaţiile de construire pe străzile Mircea Zaciu şi Mircea Eliade.



Ansamblul de opt blocuri de pe strada Mircea Zaciu a mai fost în atenţia ZIUA de CLUJ în luna octombrie 2009, când cumpărătorii apartamentelor au reclamat întârzierile mari la finalizarea blocurilor şi calitatea îndoielnică a lucrărilor. La momentul respectiv, demisolul era inundat de ploi, iar constructorul Ladislau Rus spunea “acolo vreau eu să fac piscină şi să cresc peşti piranha, aşa să scrieţi în ziar!”.



între timp, garajele cu “piscină” de la demisol au fost transformate în locuinţe. Acestea nu sunt prevăzute în Hotărârea de Consiliu Local din 27 februarie 2007, prin care a fost aprobat planul urbanistic de detaliu (PUD) al ansamblului de pe Mircea Zaciu. Potrivit actelor, acesta trebuia să cuprindă blocuri cu regim de înălţime D+P+2E. Chiar în PUD se menţionează că “se vor asigura garaje pentru toate locuinţele în incintă”. La faţa locului se poate vedea că au mai rămas două garaje, iar restul demisolului are altă destinaţie.



Tot în afara proiectului de D+P+2E, blocurile au şi mansarde. Poliţia Comunitară a constatat anul trecut că la patru din cele opt imobile de locuinţe nu s-a respectat proiectul vizat spre neschimbare şi s-au aplicat amenzi între 3.000 şi 5.000 de lei, în funcţie de constatările făcute. în această situaţie, investitorul nu va putea intabula apartamentele.



“Nu ştiu de ce pozaţi blocurile noastre, căci peste tot se fac apartamente la demisol, chiar dacă nu apar în proiect”, ne-a spus un bărbat aflat la şantier, care s-a recomandat a fi unul dintre constructori, fără a-şi declina identitatea însă. Unul dintre benefiarii PUD-ului, Marton Jakab, nu a dorit să comenteze situaţia.



Un cititor ne-a semnalat cazul a două blocuri de pe strada Mircea Eliade care au apartamente la demisol. “Sunt două blocuri identice care şi-au recompartimentat ilegal suprafeţele, în locul garajelor au făcut alte apartamente, gunoaiele sunt peste tot, deci nimic nou sub soare”, a precizat Bogdan T. Blocurile de pe Mircea Eliade au câte două garaje pe partea cu strada, iar restul demisolului are altă destinaţie. Investitorul Ştefan Berciu spune că la demisol este spălătoria şi că în cele două imobile va locui familia lui.

“în cele două blocuri voi sta eu şi fratele meu. Nu sunt pentru vânzare. Ce dacă sunt mari, dacă avem bani! La consiliul local am cerut locuinţe colective, dar între timp am hotărât să le păstrăm pentru familia noastră”, a spus Berciu.



13 apartamente în loc de 6



Cele opt blocuri din ansamblul Colina Park, din spatele magazinului Praktiker, sunt exemplul elocvent de recompartimentare după construire, lucru recunoscut de patronul Eugen Juchi. în PUD erau prevăzute şase apartamente, iar în realitate sunt 12 sau 13 în fiecare imobil. Acum se lucrează la amenajarea unor apartamente în loc de garaje. Blocurile au dovadă de luare în folosinţă, iar Poliţia Comunitară nu a aplicat nicio sancţiune pe motiv că “la ultima verificare din luna ianuarie, la faţa locului nu apăreau modificări faţă de ce este înscris la cartea funciară”.



“Când au primit dovada de luare în folosinţă, cu siguranţă nu erau 12 apartamente. Ce intervenţii au făcut apoi şi ce au înscris în cartea funciară, nu este de competenţa noastră”, a spus arhitectul-şef al oraşului, Ligia Subţirică. Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Cluj, Cosmin Rus, a precizat că instituţia va efectua un control pentru a vedea dacă blocurile nu corespund proiectului avizat de primărie.

0 comments:

Trimiteți un comentariu