Premierul Emil Boc si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, s-au aflat vineri la Cluj-Napoca pentru a participa la ceremonia de semnare a proiectelor europene pentru modernizarea liniei de tramvai pe doua tronsoane si reabilitarea Parcului Central „Simion Barnutiu“.
Valoarea totala a lucrarilor se ridica la aproximativ 36 de milioane de euro. Emil Boc, in calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca in perioada 2004-2008, a intreprins primii pasi in pregatirea strategiei municipiului de atragere a fondurilor europene nerambursabile. „Este un moment extrem de important pentru Cluj-Napoca semnarea acestor contracte de finantare pentru doua dintre cele mai importante proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana. Aceste proiecte au o vechime de 5 ani. Ma bucur foarte mult ca am putut sa atragem pentru municipiul nostru echivalentul a 22% din bugetul local pe acest an si a 18% din bugetul general al municipiului“, a declarat primarul Sorin Apostu. Potrivit acestuia, perioada de implementare a proiectelor va aduce pe piata muncii din municipiu circa 600 de locuri de munca, iar dupa finalizarea proiectelor de reabilitare a liniilor de tramvai se vor obtine peste 4.000 de metri patrati de spatii verzi noi si se va reduce semnificativ poluarea fonica pentru locuitorii de pe strazile pe care va trece tramvaiul.
O prima etapa dupa semnarea contractelor de finantare va fi demararea licitatiilor pentru management de proiect si pentru executie. Aceste etape vor dura in jur de 2 luni, dupa care se va trece la depunerea cererii de prefinantare pentru 30% din valoarea contractelor.
Lucrari pe tronsoane, din 2011
Cel mai probabil, lucrarile la linia de tramvai vor incepe in primavara anului 2011, urmind sa se lucreze pe tronsoane: Manastur-Calvaria, Calvaria-Baritiu si Baritiu-Gara. Lucrarile vor dura in jur de 2 ani, iar pe parcursul derularii lor tramvaiele vor fi inlocuite de autobuze. Valoarea totala a proiectele pentru linia de tramvai ajunge la peste 163 de milioane de lei, din care 120,7 milioane de lei sint bani nerambursabili.
In ceea ce priveste Parcul Central si cladirea Cazino, valoarea totala a lucrarilor este de 40 de milioane de lei, din care 29,7 milioane este valoarea nerambursabila. Fondurile accesate in cadrul acestor proiecte provin din finantarile europene puse la dispozitia tarilor membre de catre Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional (POR) pe axa 1 destinata polilor de crestere. Finantarea totala pe care Cluj-Napoca o poate atrage pe aceasta axa este de circa 82 de milioane de euro.
Proiectele pentru care s-au semnat contractele privind linia de tramvai si Parcul Central au fost depuse de catre municipalitate spre evaluare in luna aprilie 2010. „Este foarte important ca municipiul si judetul sa poata beneficia de fonduri europene pentru realizarea unor proiecte de investitii pentru care altfel, probabil, in aceste vremuri, ar fi fost foarte greu sa se gaseasca finantare“, a spus ministrul Elena Udrea dupa semnarea contractelor.
Boc a subliniat importanta fondurilor europene
La rindul sau, premierul Emil Boc a salutat semnarea contractelor pentru primele proiecte depuse de municipalitatea clujeana pe axa destinata polilor de crestere. „Facem astazi (vineri, 15 octombrie – n.r.) un nou pas pentru definitivarea scoaterii in istorie a unui cosmar al clujenilor – traficul greu. Imi amintesc despre greutatile facerii Planului Integrat de Dezvoltare, despre dezbaterile generate pe marginea cazinoului, a Centrului Cultural Transilvania si a modernizarii parcului. Iata ca acum sintem in masura sa trecem la faza de implementare. Proiectele europene sint vitale si capitale pentru dezvoltarea economiei romanesti. Vorbim despre bani gratis aflati la dispozitia noastra pentru modernizarea tarii“, a tinut sa mentioneze si Emil Boc. La ceremonia de semnare a contractelor au mai luat parte presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, prefectul Florin Stamatian si mai multi parlamentari clujeni.
0 comments:
Trimiteți un comentariu