Este vorba, de această dată, nu de un spaţiu comercial, ci de un “mall cultural” – viitorul Centru Cultural Transilvania, pe care Primăria Cluj-Napoca îl are în proiect.
Concursul privind Centrul Cultural Transilvania, pe care Primăria Cluj-Napoca vrea să-l edifice pe terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie, va fi realizat în două etape: stabilirea temei de proiect şi realizarea proiectului propriu-zis. Anunţul a fost făcut ieri de către reprezentanţii administraţiei locale în cadrul dezbaterii vizând actualizarea planului urbanistic general (PUG).
Arhitectul municipiului Cluj-Napoca, Ligia Subţirică, a explicat ieri, la dezbaterea organizată de echipa care lucrează la actualizarea PUG, că municipalitarea aşteaptă de la cadastru datele exacte cu privire la terenul de 1,2 hectare de pe Bd. 21 Decembrie, preluat de la armată, unde urmează să se amenajeze Centrul Cultural Transilvania, care va include şi un sediu pentru filarmonică. Subţirică a adăugat că, după ce vor veni datele oficiale, primăria va iniţia un concurs de idei.
“Dorim un concurs în doi paşi. Vom anunţa concursul, punând la dispoziţie date privind terenul şi servituţile”, a precizat Ligia Subţirică. Fost arhitect-şef şi unul dintre membrii echipei care lucrează la PUG, Adrian Iancu a declarat că acest concurs “cu siguranţă va fi internaţional”. “Concursurile de acest fel sunt mereu deschise şi pentru specialişti din afara ţării. Ceea ce este cert e că alegerea obiectivelor din acest centru cultural nu poate fi făcută de un număr restrâns de oameni”, a specificat Iancu.
Idei privind tema de proiect şi funcţiunile principale ale viitorului “mall cultural” s-au conturat deja. “Acest centru s-ar putea concentra pe funcţiuni din zona muzicală, dublate, desigur, de zone expoziţionale şi spaţii flexibile specifice unui centru cultural”, a sugerat arhitectul Adrian Borda, care a lucrat şi la proiectul unei săli de concerte pentru filarmonică în varianta – acum abandonată – a amplasării acesteia în Parcul Central “Simion Bărnuţiu”.
De altfel, oamenii de cultură prezenţi ieri la Primăria Cluj-Napoca au deplâns situaţia în care se află multe dintre organizaţiile şi instituţiile culturale clujene, care nu deţin spaţii suficiente pentru a-şi desfăşura activitatea şi a organiza manifestări. Directorul Muzeului de Artă, Călin Stegerean, a menţionat că, în momentul în care <> se va contura, multe dintre problemele patrimoniale ale instituţiilor culturale ar fi rezolvate.
“Există o infrastructură istorică (în centrul Clujului – n.red.) care nu dispare, ci îşi schimbă proprietarii. Discuţia fundamentală ar trebui să fie legată de cine patronează cultural la Cluj-Napoca, bisericile, instituţiile de cultură sau universităţile. Consolidarea brandului cultural ar trebui realizată prin asumarea patronajului asupra culturii. Lucrurile trebuie recucerite la nivel de patrimoniu. Statul nu poate să-şi asume singur acest rol. Universităţile au sute de construcţii. Câte din ele pot organiza evenimente culturale sau pot găzdui galerii permanente? în Marea Britanie nu am întâlnit facultate sau instituţie serioasă de învăţământ care să nu aibă patrimoniu folosit pentru ceva de genul acesta”, a subliniat arhitectul Şerban Ţigănaş.
Demersuri pentru filarmonică
Centrul Cultural Transilvania a fost gândit pentru a găzdui sediul Filarmonicii de Stat Transilvania. în paralel, Consiliul Judeţean Cluj, în subordinea căruia se afla instituţia de cultură, a iniţiat demersurile pentru ca acest obiectiv să devină de interes naţional. în acest fel, filarmonica ar putea primi fonduri şi de la guvern, nu doar de la forul judeţean.
Primarul Sorin Apostu a explicat că amenajarea centrului cultural este un proiect multianual şi că municipalitatea îl va susţine cu fonduri de la bugetul local, în limita posibilităţilor. în februarie, primăria a demarat licitaţia pentru desfiinţarea construcţiilor de pe terenul de 1,2 hectare situat pe Bd. 21 Decembrie nr. 106 şi pregătirea amplasamentului pentru viitorul proiect. Municipalitatea a mai avut un proiect pentru amenajarea sediului filarmonicii în clădirea fostului cazinou din Parcul Central, însă acesta nu a primit avizul de mediu.
marți, 30 martie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comments:
Trimiteți un comentariu