Stadionul din Roma, sursă de inspiraţie pentru noua arenă a Clujului: vor fi “importate” sistemul de supraveghere, de triaj al spectatorilor şi modul de administrare.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a vizitat ieri stadionul Olimpico din Roma, alături de reprezentanţii consorţiului care construieşte “Cluj Arena”. Tişe a declarat pentru ZIUA de CLUJ că, deşi Olimpico este mai mare (fiind vorba de o diferenţă de peste 42.000 de locuri), stadionul din Cluj îi va semăna din mai multe puncte de vedere. Preşedintele CJ a fost impresionat de sistemul de securitate şi control, dar şi de modul în care este gestionată arena din capitala Italiei, având în vedere că aceasta este împărţită de două mari cluburi, AS Roma şi Lazio Roma.
Spre deosebire de “Cluj Arena”, care va avea doar 30.000 de locuri, stadionul Olimpico din Roma are 72.698. Totuşi, sunt destule elemente care apropie cele două obiective.
De altfel, preşedintele CJ, Alin Tişe, care a vizitat ieri stadionul din capitala Italiei, a afirmat că proiectul de la Cluj urmăreşte exact aceleaşi standarde. “Chiar dacă la Roma stadionul este mult mai mare, ne dorim să aplicăm aceleaşi detalii tehnice şi pentru arena clujeană, mai ales că modelul de aici ni se potriveşte pentru că există pista de atletism, ca şi în cazul proiectului nostru. De altfel, noi am venit în Italia la invitaţia unor constructori care s-au ocupat de sistemul de centralizare şi de închidere la Olimpico şi care vor să lucreze şi pentru noi. Aceştia au lansat invitaţia pentru consorţiul nostru (condus de ACI – n. red.), pentru a le demonstra ce lucrări au executat aici. Aşa am venit şi noi, în calitate de beneficiari. Este absolut impresionant ce am văzut”, a declarat Alin Tişe.
El a precizat că, pentru un mai bun control, dar şi pentru siguranţa spectatorilor, aceştia sunt triaţi de la o distanţă de circa 50 de metri de arenă. “Filtrarea spectatorilor se face de jur împrejurul arenei, cu ajutorul unor gradene mobile. Acestea sunt amenajate înşiruit, la distanţe de până la 50 de metri de stadion. Aşa ceva ne dorim pentru arena din Cluj, ceea ce înseamnă că va trebui să achiziţionăm acest tip de gradene. Cred că amplasarea lor ar urma să înceapă de undeva din zona Parcului Central, urmând să realizeze un anumit traseu până în incinta stadionului”, a detaliat Tişe.
Un alt element care va fi “importat” de pe Olimpico are în vedere sistemul de supraveghere şi securitate. “Ceea ce am văzut aici este extraordinar. Sunt peste 50 de camere de supraveghere în interiorul arenei şi alte 50 instalate în afară. Absolut tot ce mişcă este înregistrat şi stocat în cele mai bune condiţii. îmi doresc ca şi noi să aplicăm ceva similar. De asemenea, sistemul de închidere al arenei este foarte bine realizat. Nu în ultimul rând, tot ce am văzut, modul în care sunt împărţite spaţiile pentru VIP, pentru presă, vestiarele, dar mai ales garderobele, este impresionant”, a apreciat Tişe.
Liderul CJ a amintit că stadionul Olimpico este utilizat în egală măsură de către două cluburi de fotbal, AS Roma şi Lazio Roma. “Am fost surprins să văd că cele două cluburi, AS Roma şi Lazio, îşi gestionează în egală măsură spaţiul alocat. Fiecare are garderobă pentru propriul club şi pentru invitaţi”, a declarat Alin Tişe.
Nu lipsesc sălile de conferinţe, una dintre ele având 200 de locuri şi fiind închiriată de către administratorii stadionului pentru diverse tipuri de evenimente, restaurantele, supermarketurile, sălile de forţă şi tot ceea ce mai presupune un astfel de complex sportiv şi social. “în mare, toate aceste spaţii, sală de conferinţă, magazine, restaurante etc., se vor regăsi şi în incinta stadionului nostru. în plus, să nu uităm că noi mai avem în proiect o anexă, clădirea turn ce va fi alipită stadionului şi care va avea 24 de etaje”, a afirmat preşedintele CJ.
în afara acestor detalii, un element important ce necesită a fi soluţionat la Cluj se referă la administrarea stadionului. Alin Tişe a ţinut să precizeze că a fost extrem de interesat de modul în care se descurcă italienii.
“Aici, cei care erau proprietari - la ei există un Comitet Olimpic, cum ar fi la noi un Minister al Sporturilor - s-au gândit că cel mai eficient ar fi să înfiinţeze o societate comercială, care se numeşte Coni. Comitetul Olimpic este acţionarul principal al acestei societăţi - aşa cum noi suntem acţionarii principali ai societăţii Tetarom, de pildă - şi astfel au un control foarte mare asupra modului în care este gestionat stadionul Olimpico. Nu neg că o astfel de variantă mi-ar conveni şi mie pentru «Cluj Arena». Chiar dacă pentru început ar fi destul de costisitor pentru CJ să înfiinţeze această firmă, pe parcurs situaţia se va schimba, pentru că vorbim de un obiectiv important care cu siguranţă va aduce profit. Important este să avem oameni care să-l gestioneze potrivit. Stadionul va fi dotat cu spaţii speciale, iar el va putea fi închiriat nu doar pentru organizarea unor meciuri de fotbal, ci şi pentru o mulţime de alte evenimente social-culturale”, a explicat Alin Tişe.
vineri, 16 iulie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comments:
Trimiteți un comentariu